Sastojci (za 4 osobe):

Za sarmice i pilav:

  • 230 g pirinča 
  • so 
  • zemička 
  • 2 glavice crnog luka 
  • 2 čena belog luka veza peršuna 
  • glavica kelja 
  • 3 kašike putera 
  • crvena ljuta paprika 
  • 400 g svinjskog mlevenog mesa 
  • 2 jajeta
  • biber 
  • mlevena paprika 
  • 30 g putera
  • kašika kečapa 
  • 1 l bujona
  • crvena paprika babura 
  • 100 g kiselog mleka

Priprema: Za fil skuvajte 30 g pirinča prema uputstvu na pakovanju, ostavite da se dobro ocedi. Zemičku potopite u mlaku vodu. Crni luk očistite i iseckajte na kockice. Beli luk očistite i iseckajte. Peršun operite, protresti i iseckajte nožem. Kelj očistite, pa odstranite tamnozelene i uvele listove.  Kelj kuvajte 3 minuta u posoljenoj vodi. Listove isperite u hladnoj vodi. Izdvojite po 8 velikih i malih listova, obrišite ih kuhinjskim papirom i stavite na radni sto. Nožem odsecite zadebljale delove stabljike. Zatim na svaki veliki list stavite po jedan manji. Odvojite 4 velika lista kelja i sitno ih iseckajte.

Polovinu belog i crnog luka izdinstajte na kašiki putera. Peršun dodajte i ostavite da se ohladi. Crvenu feferonu operite, očistite, iseckajte. Zemičku ocedite i izgnječite. Zemičku sjedinite sa mlevenim mesom, iseckanim keljom, skuvanim pirinčem, jajima, preostalim lukom i feferonom. Začinite solju, biberom i mlevenom paprikom. 

Dobijenu masu rasporedite po listovima kelja. Ivice listova savijte ka unutra, urolajte počevši od dna lista ka vrhu i pričvrstite koncem (dinstaju se, za svaki slučaj). Zagrejte puter. Sarmice kratko dinstajte sa svih strana, dok ne dobiju boju. Umešajte kečap. Podlijte sa 300 ml bujona, poklopite i kuvajte 30 minuta na tihoj vatri. Za pilav operite papriku, očistite je i iseckajte na kockice. Preostali crni i beli luk izdinstajte na 2 kašike putera. Dodajte papriku i sve zajedno dinstajte. Dodajte preostali pirinač. Pirinač dinstajteda postane staklast. Umešajte kašiku mlevene paprike i doliti 700 ml bujona. Sve kuvajte, smanjite temperaturu i 20 minuta kuvajte na tihoj vatri.

Sarmice od kelja izvadite iz šerpe, skinite kuhinjski konac. Skuvajte sos i procedite ga kroz đevđir. Umešajte kiselo mleko. Po želji dodajte malo gustina i začinite. Pilav još jednom začinite. Sarmice servirajte na tanjir, oko njih rasporedite sos i ukrasite začinskim biljkama. Uz sarmice poslužite pilav. 

Vreme pripreme: 50 minuta