Sastojci (za 4 osobe):
Za sarmice i pilav:
- 230 g pirinča
- so
- zemička
- 2 glavice crnog luka
- 2 čena belog luka veza peršuna
- glavica kelja
- 3 kašike putera
- crvena ljuta paprika
- 400 g svinjskog mlevenog mesa
- 2 jajeta
- biber
- mlevena paprika
- 30 g putera
- kašika kečapa
- 1 l bujona
- crvena paprika babura
- 100 g kiselog mleka
Priprema: Za fil skuvajte 30 g pirinča prema uputstvu na pakovanju, ostavite da se dobro ocedi. Zemičku potopite u mlaku vodu. Crni luk očistite i iseckajte na kockice. Beli luk očistite i iseckajte. Peršun operite, protresti i iseckajte nožem. Kelj očistite, pa odstranite tamnozelene i uvele listove. Kelj kuvajte 3 minuta u posoljenoj vodi. Listove isperite u hladnoj vodi. Izdvojite po 8 velikih i malih listova, obrišite ih kuhinjskim papirom i stavite na radni sto. Nožem odsecite zadebljale delove stabljike. Zatim na svaki veliki list stavite po jedan manji. Odvojite 4 velika lista kelja i sitno ih iseckajte.
Polovinu belog i crnog luka izdinstajte na kašiki putera. Peršun dodajte i ostavite da se ohladi. Crvenu feferonu operite, očistite, iseckajte. Zemičku ocedite i izgnječite. Zemičku sjedinite sa mlevenim mesom, iseckanim keljom, skuvanim pirinčem, jajima, preostalim lukom i feferonom. Začinite solju, biberom i mlevenom paprikom.
Dobijenu masu rasporedite po listovima kelja. Ivice listova savijte ka unutra, urolajte počevši od dna lista ka vrhu i pričvrstite koncem (dinstaju se, za svaki slučaj). Zagrejte puter. Sarmice kratko dinstajte sa svih strana, dok ne dobiju boju. Umešajte kečap. Podlijte sa 300 ml bujona, poklopite i kuvajte 30 minuta na tihoj vatri. Za pilav operite papriku, očistite je i iseckajte na kockice. Preostali crni i beli luk izdinstajte na 2 kašike putera. Dodajte papriku i sve zajedno dinstajte. Dodajte preostali pirinač. Pirinač dinstajteda postane staklast. Umešajte kašiku mlevene paprike i doliti 700 ml bujona. Sve kuvajte, smanjite temperaturu i 20 minuta kuvajte na tihoj vatri.
Sarmice od kelja izvadite iz šerpe, skinite kuhinjski konac. Skuvajte sos i procedite ga kroz đevđir. Umešajte kiselo mleko. Po želji dodajte malo gustina i začinite. Pilav još jednom začinite. Sarmice servirajte na tanjir, oko njih rasporedite sos i ukrasite začinskim biljkama. Uz sarmice poslužite pilav.
Vreme pripreme: 50 minuta
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka