Sastojci:
- 1/3 šolje mlakog mleka
- 1/4 šolje mlake vode
- 20 g svežeg kvasca (ili 2 kašičice suvog)
- 1/4 šolje rastopljenog maslaca
- 1/4 šolje šećera
- 3 jajeta
- 2 šolje namenskog brašna (ili običnog, s praškom za pecivo)
- malo soli
- rendana kora 1 pomarandže
- kesica vanilin-šećera
Šerbet:
- 1,5 šolja vode
- šolja glikoze (voćnog šećera)
- 1,5 šolja šećera
- 3-4 kašike ruma
- 2 kesice vanilin-šećera
- malo vrućeg meda za premazivanje
Fil:
- 2,5 dl slatke pavlake
- 2 kesice vanilin-šećera
Priprema: Kvasac rastopite u mlakoj vodi, dodajte mleko, maslac, šećer, so, umućena jaja (ne previše umućena), koru pomorandže, vanilu i brašno. Sve mutite mikserom najmanjom brzinom oko minut vremena, pa onda stavite mikser na srednju brzinu i mutite još dva minuta. Stavite testo na toplo oko pola sata, dok se ne stvore veliki mehuri. Premesite testo, sipajte do pola u papirne korpice i stavite ih u kalupe za mafine. Ostavite da testo još naraste, da dođe skoro do vrha. Pecite na 175 stepeni oko 15-20 minuta. Za šerbet skuvajte sve sastojke – kad šerbet provri, kuvajte ga još oko 15-tak minuta. Kad se kolačići ohlade, probušite ih čačkalicom na nekoliko masta i stavite u još topao šerbet. Kad se i šerbet sasvim ohladi; kolačiće presecite na vrhu (kao princes-krofne) i stavite po malo pavlake umućene s vanilin-šećerom. Pred služenje, premažite ih toplim medom – imaće lep sjaj.
Izvor: Lisa
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka