Sastojci:
- 500 g tankih kora za pitu
- 350 g oraha
- 100 ml ulja
- 100 g čokolade po ukusu (mlečna ili crna)
Za sirup:
- 450 g šećera
- 350 ml vode
- limun
- 2-3 mahune kardamoma
Priprema: Orahe grubo sameljite u blenderu i pomešajte sa rendanom čokoladom. Za svaku rolnu biće vam potrebne dve kore. Na radnu površinu stavite jednu koru, premažite uljem, pospite orasima i čokoladom, ali sa kraćih strana kore ostavite oko 10 cm slobodnog prostora. Duž jedne od kraćih ivica stavite oklagiju i urolajte koru zajedno sa oklagijom. Drugu koru namažite uljem, pa na kraću ivicu stavite urolanu prvu koru sa oklagijom i sve zajedno urolajte. Oba kraja rolata koliko možete povlačite prema sredini oklagije, pažljivo ga skinite sa oklagije i stavite u pleh. Postupak ponavljajte dok ne potrošite sve kore, rolate isecite na komade, premažite uljem i pecite u rerni na 180 stepeni oko 45 minuta. U šerpi zagrejte šećer i vodu, kad proključa, kuvajte još 10 minuta. Na kraju dodajte kolutove limuna i izdrobljene mahune kardamoma. Vruću baklavu prelivajte sirupom nekoliko puta i pre serviranja dobro ohladite.
Izvor: Novosti