Koren reči ćevap je persijskog porijekla, a znači prženo meso, iako postoje tragovi koji ćevap vode čak do stare Grčke. Međutim, ćevapi su vitalni deo sarajevske tradicije i njegove kulture, premda su izuzetno popularni i drugi recepti: banjalučki, bosanski...
Iskusni kažu da kod pravljenja ćevapa nema posebnih komplikacija, poenta je u dobrom mesu, načinu pripreme i da smesa odstoji.
Sastojci:
- 1,5 kg mlevene junetine
- 1/2 kg jagnjetine
- 4-5 čena bijelog luka
- 2% od ukupne količine mesa, soli i 2 kašičice sode bikarbone.
Priprema:
Meso isečeno na kockice dobro posolite, izmešajte i prelijte sa oko 100 ml vode i belog luka koje ste ranije prokuvali. Smesu izmešajte i ostavite preko noći u frižideru. Sutradan smesu sameljite u mašini za meso dva puta, ostavite da stoji nekoliko sati na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u frižider. Pre nego krenete oblikovati ćevape u smesu umešajte sodu bikarbonu i to je to.
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.