Sastojci:

  • 500 g kora 

Za prvi fil:

  • 3 jajeta 
  • 2 dl jogurta 
  • 2 dl ulja 
  • čaša brašna 
  • kesica praška za pecivo 

Za drugi fil:

  • 1 kg smokvi 
  • 10 kašika šećera 
  • 3 kašike prezli 
  • 2 kesice vanilin šećera
  • prah šećer za posipanje

Priprema: Isecite smokve na četvrtine (ako su sitne, na polovine), dodajte šećer, prezle i vanilin šećer, i sve promešajte. Umutite jaja, dodajte jogurt, ulje i brašno s praškom za pecivo, pa sve lepo ujednačite. Kore filujte prvo masom od jaja – stavljajte po 4 kašike na koru i ravnomerno razmažite . Prekrijte drugom korom, a na nju stavite fil od smokava na samu ivicu i urolajte. Tako uradite sve dok ne utrošite material. Slažite pitu u podmazan pleh. Ostatkom fila od jaja premažite celu pitu i pecite na 230 stepeni dok ne porumeni. Isečenu pitu pospite prah šećerom.

Napomena: U Grčkoj uglavnom sami mese kore.

Recepte piše: Milja Lukić