Sastojci:

  • 2 plava patlidžana
  • kašika brašna
  • 6 kašika ulja
  • 3 dl mleka
  • 5 kašika supe od povrća
  • 50 g struganog sira 
  • puna kašika seckanog peršuna
  • 2 čena belog luka
  • 2 crvene paprike
  • veza mladog luka
  • 4 artičoke (iz tegle)
  • 200 g barenog pirinča
  • 2 kašike prezli 
  • puter

Priprema: Patlidžan operite, prepolovite i izdubite ostavljajući tanki sloj uz ljusku, a zatim tu sredinu iseckajte. Sve posolite i ostavite pola sata da odstoji. Rernu zagrejte na 180 stepeni. Na dve kašike ulja na brzinu propržite brašno, uz mešanje podlijte mlekom i supom, kuvajte tri minuta. Skinite s vatre, začinite sirom, solju, biberom i peršunom.

Isecite beli luk nasitno, crni luk na kolutove, papriku na kockice, a artičoke na trake. Na dve kašike ulja izdinstajte plavi patlidžan s belim lukom, posolite i pobiberite. Pomešajte s pirinčem, lukom i paprikom.

Polutke patlidžana napunite filom i stavite u vatrostalnu posudu. Rasporedite artičoke, prelijte sosom i zapecite15 minuta. Ispržite prezle na puteru, pa pospite punjene patlidžane.

Vreme pripreme: 85 minuta