Sastojci (za 4 osobe):
- 250 ml soka od zove
- 50 ml soka od grožđa
- 1 štapić cimeta
- 1 komad kore organskog limuna
- 1 zvezdasti anis
- 100 g šećera
- 2 kruške u kompotu
- (iz tegle)
- 100 g šljiva u kompotu (iz tegle)
- 200 g smrznutog bobičastog voća
- 275 g brašna
- 50 g maka
- 1 kesica suvog kvasca
- 150 ml mlakog mleka
- malo soli
- 1 jaje
- 100 g tečnog maslaca
Priprema:
Prokuvati sok od zove i grožđa sa cimetom, korom limuna i zvezdastim anisom. Dodati 3 kašike šećera i kuvati na tihoj vatri oko 20 minuta. Ocediti kruške i šljive, pa ih dodati, kao i smrznuto voće. Izvaditi iz kompota dodate začine. Za buhtle pomešati brašno, mak i kvasac. Dodati mleko, ostatak šećera, so, jaje i 50 g maslaca. Umesiti testo, razviti ga u kobasicu i izdeliti je na 16 porcija. Od svake porcije oblikovati buhtlu. Premazati pleh za pečenje sa 25 g maslaca. Staviti na pleh buhtle, sa malo razmaka između njih. Ostaviti sve na toplom mestu da testo naraste, oko 30 minuta. Zagrejati rernu na 180 stepeni. Premazati buhtle sa 25 g maslaca i peci ih 35 minuta. Po želji posuti šećerom u prahu i servirati ih uz kompot.