Sastojci (za 4 osobe):

  • 2 čena belog luka
  • 2 crna luka
  • kašičica bibera
  • kašika crvene mlevene paprike
  • 2 kašičice mlevenog čilija
  • 2 kašike smeđeg šećera
  • 1 kg rebara u komadu
  • kašičica senfa
  • kašika kajenskog bibera (može i ljutkasta crvena mlevena paprika)
  • 100 ml piva
  • 4 kašike jabukovog sirćeta
  • 4 kašike vorčester sosa
  • kašika tabasko sosa
  • 4 kašike viskija
  • 4 kašike ulja

Priprema:

1. Za marinadu oljuštite i sitno iseckajte čen belog luka i jedan crni luk. Pomešajte sa biberom, mlevenom paprikom, kašičicom čilija i šećerom.
2. Rebra u jednom komadu operite, osušite i pomešajte sa marinadom. Pokrijte folijom i ostavite preko noći u frižideru.
3. Sledećeg dana, drugi čen belog luka i crni luk očistite i iseckajte. Pomešajte u šerpi sa kajenom, pivom, sirćetom, vorčester sosom, tabaskom, viskijem, uljem i kašičicom čilija. Oko 10 minuta lagano kuvajte, pa ostavite da se ohladi. Rernu zagrejte na 100 stepeni.
4. Meso namažite sa malo sosa od začina. Pleh prekrijte aluminijumskom folijom. Meso položite na to i pecite ga u rerni oko 2-3 sata. Svakih 30 minuta prelivajte sosom od začina i okrećite. Meso ostavite pokriveno oko 10 minuta, a zatim ga servirajte.

Vreme pripreme: 200 minuta + mariniranje 8 sati

Recepte piše: Marija Jakob