• Sastojci (za 4 osobe): 
  • 8 polovina bresaka (sveže prokuvane da bi omekšale ili iz kompota) 
  • 2 šolje vina 
  • šolja šećera
  • ½ šolje meda
  • ½ kg sladoleda od vanile
  • šlag
  • vanilin-šećer
  • ½ kg malina (sveže ili zamrznute) 
  • 2-3 kašike šećera u prahu
  • 2 kašike soka od limuna

Priprema:

Pomešajte šećer, med i vino i kuvajte u šerpi dok ne provri. Dodajte polovine bresaka i kuvajte jedan minut. Cim ih izvadite iz vrijuće tečnosti, oljuštite ih. Vratite ih u ključalo vino i kuvajte još 15-20 minuta. Ocedite ih i potpuno ohladite. Možete da koristite i breskve iz kompota.

U svaku čašu stavite polovinu breskve, a u udubljenje breskve sladoled. Propasirajte maline, dodajte prah-šecer i malo limunovog soka, propustite kroz cediljku (da odstranite koštice) i time prelijte sladoled. Na vrh stavite šlag umućen s vanilin-šećerom. Poslasticu servirajte u čašama s dugačkom stopicom. 

Vreme pripreme: 40 minuta.

Neli Melba bilo je umetničko ime australijske operske dive Helen Porter Mičel s kraja 19. veka. Francuski kuvar Ogist Eskofije bio je toliko impresioniran njenim nastupom u Londonu da je u njenu čast smislio desert Peach Melba. Kao prva Australijanka koja je doživela veliko međunarodno priznanje u svetu klasične muzike, dobila je i poštansku markicu u svoju čast a na njoj je upravo dezert "peš melba"...


Recepte piše: Marija Jakob