Sastojci:

  • 12 listova lazanja
  • ulje

Fil:

  • 2-3 kašike maslinovog ulja
  • 400 g pelata
  • 400 g spanaća

Bešamel:

  • 200 g maslaca
  • 150 g oštrog brašna
  • 1,5 l hladnog mleka
  • muskatni oraščić
  • 6 kašika rendanog parmezana
  • 5 jaja
  • so, biber

Za posipanje:

  • 50 g rendanog parmezana

Priprema: Pelat dobro ocedite, očistite od semenki, usitnite, stavite na zagrejano maslinovo ulje i dinstajte dok deo tečnosti ne ispari. Spanać očistite, operite i kratko blanširajte u kipućoj slanoj vodi. Ohladite ga i naseckajte. Na maslacu kratko pržite brašno, zalijte hladnim mlekom i kuvajte oko 5 minuta neprestano mešajući.

Dodajte muskatni oraščić, malo soli i – bešamel je gotov. Malo ga ohladite, umešajte posoljena umućena jaja, parmezan i seckan spanać.

Lazanje skuvajte, ali ne do kraja, ocedite ih i malo ohladite. U podmazan pleh stavite lazanje da prekrijete dno. Po njima rasporedite deo sosa od pelata, prekrijte delom bešamela i spanaća, zatim ponovite postupak i završite lazanjama.

Sve prelijte ostatkom bešamela i spanaća, pospite rendanim parmezanom i pecite oko 40 minuta na 180 stepeni. Pečene lazanje ostavite desetak minuta da miruju, a zatim secite parčiće i poslužite.

Napomena: Lazanje se pri kuvanju neće slepiti ako u vodu stavite kašiku ulja. A da se površina lazanja ne bi deformisala, pred pečenje ih izbodite viljuškom.

Recepte piše: Milja Lukić