Sastojci:
- 12 listova lazanja
- ulje
Fil:
- 2-3 kašike maslinovog ulja
- 400 g pelata
- 400 g spanaća
Bešamel:
- 200 g maslaca
- 150 g oštrog brašna
- 1,5 l hladnog mleka
- muskatni oraščić
- 6 kašika rendanog parmezana
- 5 jaja
- so, biber
Za posipanje:
- 50 g rendanog parmezana
Priprema: Pelat dobro ocedite, očistite od semenki, usitnite, stavite na zagrejano maslinovo ulje i dinstajte dok deo tečnosti ne ispari. Spanać očistite, operite i kratko blanširajte u kipućoj slanoj vodi. Ohladite ga i naseckajte. Na maslacu kratko pržite brašno, zalijte hladnim mlekom i kuvajte oko 5 minuta neprestano mešajući.
Dodajte muskatni oraščić, malo soli i – bešamel je gotov. Malo ga ohladite, umešajte posoljena umućena jaja, parmezan i seckan spanać.
Lazanje skuvajte, ali ne do kraja, ocedite ih i malo ohladite. U podmazan pleh stavite lazanje da prekrijete dno. Po njima rasporedite deo sosa od pelata, prekrijte delom bešamela i spanaća, zatim ponovite postupak i završite lazanjama.
Sve prelijte ostatkom bešamela i spanaća, pospite rendanim parmezanom i pecite oko 40 minuta na 180 stepeni. Pečene lazanje ostavite desetak minuta da miruju, a zatim secite parčiće i poslužite.
Napomena: Lazanje se pri kuvanju neće slepiti ako u vodu stavite kašiku ulja. A da se površina lazanja ne bi deformisala, pred pečenje ih izbodite viljuškom.
Recepte piše: Milja Lukić
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka