Sastojci:

  • ½ kg mlevenog telećeg mesa
  • kifla ili deblje parče hleba od juče
  • 1 l bujona
  • 2 glavice luka
  • 40 g putera
  • narendana kora i sok limuna
  • 2 belanceta
  • so, bbier
  • ½ kašičice naseckanog majorana
  • konzerva sardela u ulju
  • list lovora
  • kašičica naseckanog pimenta
  • 30 g brašna
  • 2 dl pavlake za kuvanje
  • 3 kašike kapara
  • kašika senfa
  • žumance

Priprema: Potopite stari hleb. Zagrejte bujon. Oljuštite crni luk, pa jedan isecite na kockice i propržite na 10 g putera. Pomešajte ga s mesom, korom limuna, belancima, izgnječenim i oceđenim hlebom, solju, biberom, majoranom i sardelama. Formirajte ćufte. Stavite ih da se kuvaju 15 minuta u bujonu zajedno s drugom glavicom luka isečenom na četvrtine, lovorovim listom i pimentom. Izvadite ih i ocedite. Na preostalom puteru propržite brašno, nalijte pola litra bujona i pavlaku i sve krčkajte oko 10 minuta. Dodajte pomešane kapar i senf, pa začinite sokom od limuna, solju i biberom. Umešajte žumanca i sklonite s vatre (pazite da ne proključa). Ćufte servirajte sa supom. Možete da garnirate vlašcem i krompirom.

Vreme pripreme: 55 minuta.

Recepte piše: Marija Jakob