Sastojci:

Za biskvit:

  • 3 jajeta
  • 100 g šećera
  • malo soli
  • 2 kašike ruma
  • 75 g brašna
  • 50 g jestivog skroba
  • puna kašičica praška za pecivo

Za fil:

  • kesica belog želatina u prahu
  • 850 g ananasa u kriškama
  • 200 ml likera od kokosa
  • 250 ml slatke pavlake

Za ukrašavanje:

  • oko 150 svežeg kokosa
  • 250 ml slatke pavlake
  • kašika šećera
  • koktel-višnje za ukrašavanje
  • šećer u prahu za posipanje

Priprema:

1. Odvojiti belance od žumanaca. Žumance penasto umutite sa dve kašike tople vode i 70 g šećera. Dodajte vanilin šećer, rum i so, pa napravite gust krem. Belance umutite u sneg, pa dodavati preostali šećer. Brašno, skrob i prašak za pecivo dodajte kremu od žumanaca. Dodajte i ulupane belance i sve pomešajte. 2. Rernu zagrejte na 175 stepeni. Dno kalupa za pečenje (o 26 cm) obložite peki-papirom. Usuti masu za biskvit, poravnati je i pecite oko 30 minuta. Ohladite.

2. Rastopiti želatin prema uputstvu sa kesice. Ananas ocediti, sok sačuvati. Pomešajte 200 ml soka od ananasa sa 150 ml likera. Želatin usuti u pripremljenu mešavinu soka i likera. Sve promešajte. Ostavite da se ohladi. 2. Biskvit preseći horizontalno, tako da gornji deo biskvita bude tanji od donjeg. Gornji deo poprskati preostalim likerom. Pavlaku čvrsto ulupajte. Čim mešavina soka i likera počne da se steže, umešajte pavlaku. Hladiti u frižideru 15 min.

3. Premažite 2/3 pripremljenog krema preko donjeg biskvita, tako da fil bude u obliku kupe. Stavite na to polovinu ananasa u komadima. Premažite preostalim kremom, pokrijte sa drugim biskvitom. Pri tome dobro pritisnuti ivice. Tortu ostavite oko četiri sata u frižideru da se dobro ohladi. Kokos iseai na komadiae. Pavlaku čvrsto ulupajte i njome premažite tortu. Poređati preostali ananas, ukrasite višnjama. Tortu posuti šećerom u prahu i servirati.

Recepte piše: Marija Jakob