Sastojci:
- 1/2 kg kora za pitu
- 1 šolja mleka ili kisele vode (ako se želi blaža varijanta)
- 200 gr kozjeg sira (može i mešani, sve po ukusu)
- 200 gr milerama
- 3 jaja
- 4-5 crnih maslina
- 2 kisela krastavca ili malo turšije
- malo mlevenog bibera
- ruzmarina po zelji (lepo je kad se doda)
- 1 kašičica mediteranskog bilja
- 4-5 zelenih maslina sa paprikom
Za preliv
- 2 jaja
- 1 slatka pavlaka za kuvanje
- malo zelenih i crnih maslina po želji
- okrugli pleh za tart 25 cm
Priprema: Umutite sir, mileram, jaja, iseckane masline i krastavce, dodajtiezačine, pobiberite i posolite po ukusu. Nemojte soliti ako je sir dovoljno slan. Podmažite pleh i stavitite jednu koru tako da joj krajevi vire iz pleha. Ostale kore cepajte na pola i gužvajte okolo po plehu dok se ne popuni. Jednu koru ostavite za pokrivanje. Smesom polako ispunjavate zgužvane kore - sipajte kašikom jer je tako zgodnije i ravnomernije popunjavanje.
Krajeve koji vise prebacite unutar pleha i prekrite preostalom korom ali tako da ušuškate sve krajeve. Premažite uljem i pospite sušenim ruzmarinom. Pecite na 200 C oko 40 min. Kada je ispečeno i zlatnožuto, izvadite iz pleha. Stavite tanjir preko pleha i prevrnuti pa okrenutu pitu vratite ponovo u pleh. Umutite jaja i pavlaku i zalite udubljenje pite, poredjajte masline i opet dopecite oko 5-10 minuta na 180 C.
Recept je poslala naša čitateljka Dušanka Manojlović. Zahvaljujemo joj se i pozivamo vas da ga lajkujete na našoj Fejsbuk stranici, kao i da učestvujete i sami u Lisinom kulinarskom izazovu! Više o njemu, pročitajte ovde.
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.