Sastojci:

  • ½ kg mešanog mlevenog mesa
  • kifla ili deblje parče hleba od juče
  • čen belog luka
  • so, biber i malo vlašca
  • 3 kašike putera
  • jaje
  • ½ kašičice aleve paprike
  • 12 režnjeva slanine
  • 2 kašike ulja
  • kašika paradajz-pirea
  • 2,5 dl tamnog piva
  • 1 dl goveđeg bujona

Priprema: Nakvasite hleb. Luk i trećinu vlašca iseckajte i propržite na kašici putera. Iscedite hleb, pa ga pomešajte s mesom, jajetom, iseckanim belim lukom i začinima. Vlažnim rukama formirajte 12 oblih uštipaka, umotajte ih u slaninu i pecite na zagrejanom ulju sa svih strana desetak minuta. Izvadite i stavite na toplo. Preostali vlašac očistite i isecite nasitno. Izdinstajte ga na dve kašike putera pa dodajte pire od paradajza i pivo. Ukuvajte dok ne ispari polovina tečnosti. Dolijte bujon, pa kuvajte još desetak minuta. Ako želite gušći sos, dodajte malo gustina ili brašna. Servirajte sa uštipcima i pospite peršunom.

Vreme pripreme: 60 minuta.

Recepte piše: Marija Jakob