Jedan je od onih koji smatraju da je hrana važna, ali ne i primarna. Kaže da poznaje ljudi koji žive da bi jeli i odmah nakon završenog obroka razmišljaju o sledećem. Davor Jovanović (25) najviše voli da jede jela od paradajza i to mu je najdraža namirnica, a od začina najviše koristi ruzmarin i origano. Ne voli ljuta jela, a omiljena su mu sataraš, uz malo sira, i paradajz čorba.

S obzirom na to da veći deo dana provodi u studiju, pripremajući nove pesme, malo vremena provodi u kuhinji ali kada ga nađe voli da spremi hranu za devojku i prijatelje. Žao mu je što se izgubila tradicija zajedničkog ručka, jer već šest godina živi sam, pa mu je i ručak kao svaki drugi obrok. Misli da je za decu u odrastanju veoma bitan čin zajedničkog ručka sa roditeljima, ako ne svakodnevnog, onda bar nedeljnog, zbog međusobnog poštovanja u porodici. Na pitanje koji mu je obrok najvažniji i bez čega ne može da zamisli dan, Davor nam je rekao:

- Meni je najvažnija večera. Taj obrok ne izbegavam i nekako mi je najslađi. Volim da jedem najrazličitiju hranu i volim sve da probam, ali ne može da mi prođe dan bez čokolade! Kakva god da je, u kom god obliku ili boji, bar jedna čokoladica dnevno mora da „padne“. Volim čokoladu - pa to ti je!

Davorov sataraš

Potrebno je:

  • glavica crnog luka srednje veličine
  • 4 paprike „šilje“
  • kilogram zrelog paradajza
  • 2 kašike ulja
  • kašičica šećera
  • 1,5 kašičica soli

Način pripreme:

Povrće iseći na krupne režnjeve. Luk propržiti u šerpi u koju ste prethodno sipali ulje. Kad luk dobije zlatnožutu boju dodati mu papriku i to zajedno pržiti desetak minuta. Dodati paradajz zajedno sa sokom koji je ispustio i sve kuvati na umerenoj temperaturi polupokriveno kako bi tečnost mogla da ispari, i nikako ne dodavati vodu. Povremeno promešati jelo i ostaviti da se krčka 20 minuta. Ne treba dodavati jaja ili brašno, ukusno je i bez tih dodataka. Kad tečnost ispari dodati kašičicu šećera (da ubije kiselinu koju paradajz prirodno ima, jer je paradajz jedna od retkih namirnica koja je hranljivija prerađena nego sirova) i kašičicu i po soli. Pa, prijatno!

Tekst: Vesna Stanimirović

LepaiSrecna Pevač Davor Jovanović, poznat po pobedi u prvoj sezoni emisije Prvi glas Srbije, priznaje da nije vrstan kulinar ali ume da se snađe u kuhinji.