Spanać su u Evropu doneli Arapi iz Irana u 15. veku. Dva veka kasnije, lekari su ga proglasili lekom za sve, pa tako postaje vrlo omiljen među našim stanovništvom. Verovali ili ne, tada se spanać tradicionalno pripremao sa šećerom.
Već sada možete naći svež spanać na pijacama. Kod nas se spanać najčešće priprema u obliku pirea, a vaša Lisa vam preporučuje recepte koji nisu tako poznati kod nas.
Zelena tortilja sa zelenim bešamelom
Sastojci:
- 4 jajeta
- 500 g spanaća (ili 300 g zamrznutog)
- 150 g dimljene šunke u kockicama
- 2 kašike maslinovog ulja
- malo mleka
Bešamel:
- 500 g spanaća (ili 300 g zamrznutog)
- 2 šoljice mleka
- kašika maslaca
- so, biber, muskatni oraščić
- gustin
Priprema: Spanać skuvajte, ocedite i propržite na kašiki maslinovog ulja. Dodajte dimljenu šunku. Umutite jaja, dodajte malo mleka, pa time prelijte spanać i napravite tortilju dodajući još jednu kašiku maslinovog ulja. Sad napravite bešamel: spanać i maslac malo propržite na tihoj vatri i dodajte mleko. Kad se to lepo sjedini, dodajte sve začine i ostavite da zavri. Tad sipajte onoliko gustina koliko želite da vam je bešamel gust i čvrst, sve lepo umutite i stavite preko tortilje.
Vreme pripreme: 20 min
Punjeni kaneloni u sosu
Sastojci:
- 2 kašike maslinovog ulja
- rendani parmezan
- 2 kašike pavlake za kuvanje
- jaje
- 500 g spanaća
- so, biber
- 300 g mlevene junetine
- 2 čena belog luka
- 50 g crnog luka
- 200 g kanelona
Sos:
- kašika maslinovog ulja
- 1/2 kašičice majčine dušice
- 1/2 kašičice bosiljka
- 1/2 kašičice origana
- 3 kašike koncentrata paradajza
- čen belog luka
- 500 g paradajza
- 100 g pancete
- 50 g crnog luka
- so
Priprema: Na zagrejanom ulju ispržite luk sečen na kockice, dodajte drobljen beli luk, meso, so, biber i dinstajte 20 minuta uz podlivanje vodom. Na kraju umešajte kuvan, oceđen i naseckan spanać. Kad se smesa ohladi, umešajte jaje koje ste razmutili s pavlakom. Sos napravite tako da na ulju ispržite seckani luk i kockice pancete. Dodajte oljušten i naseckan paradajz, drobljen beli luk, koncentrat paradajza, origano, bosiljak, majčinu dušicu i so, i dinstajte podlivajući vodom na laganoj vatri 15-ak minuta, dok ne dobijete polutečni sos. Napunite kanelone ovim sosom. Dno vatrostalne posude prelijte s malo sosa od paradajza, stavite punjene kanelone, prelijte ostatkom sosa i pospite parmezanom. Pecite na 180 stepeni 40 minuta.
Vreme pripreme: 90 min
Srpska čorba od spanaća
Sastojci:
- 300 g spanaća
- 4 jajeta
- kašika brašna
- kašičica aleve paprika
- ovčje kiselo mleko
- so, ulje
Priprema: Spanać obarite, iseckajte i propržite na malo ulja. Nalijte vodom i kuvajte 15 minuta od trenutka kad provri. Dodajte kašiku ulja pomešanu s brašnom i alevom paprikom, posolite po ukusu. Na kraju, u ključalu čorbu spustite razbijena (neulupana) jaja da se skuvaju. Služite s kiselim mlekom ili jogurtom.
Vreme pripreme: 35 minuta
Recepte piše Milja Lukić
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka