Spanać su u Evropu doneli Arapi iz Irana u 15. veku. Dva veka kasnije, lekari su ga proglasili lekom za sve, pa tako postaje vrlo omiljen među našim stanovništvom. Verovali ili ne, tada se spanać tradicionalno pripremao sa šećerom. 

Već sada možete naći svež spanać na pijacama. Kod nas se spanać najčešće priprema u obliku pirea, a vaša Lisa vam preporučuje recepte koji nisu tako poznati kod nas. 

Zelena tortilja sa zelenim bešamelom 

Sastojci:

  • 4 jajeta 
  • 500 g spanaća (ili 300 g zamrznutog) 
  • 150 g dimljene šunke u kockicama 
  • 2 kašike maslinovog ulja 
  • malo mleka 

Bešamel: 

  • 500 g spanaća (ili 300 g zamrznutog) 
  • 2 šoljice mleka 
  • kašika maslaca 
  • so, biber, muskatni oraščić 
  • gustin 

Priprema: Spanać skuvajte, ocedite i propržite na kašiki maslinovog ulja. Dodajte dimljenu šunku. Umutite jaja, dodajte malo mleka, pa time prelijte spanać i napravite tortilju dodajući još jednu kašiku maslinovog ulja. Sad napravite bešamel: spanać i maslac malo propržite na tihoj vatri i dodajte mleko. Kad se to lepo sjedini, dodajte sve začine i ostavite da zavri. Tad sipajte onoliko gustina koliko želite da vam je bešamel gust i čvrst, sve lepo umutite i stavite preko tortilje. 

Vreme pripreme: 20 min  

Punjeni kaneloni u sosu 

Sastojci:

  • 2 kašike maslinovog ulja 
  • rendani parmezan 
  • 2 kašike pavlake za kuvanje 
  • jaje 
  • 500 g spanaća 
  • so, biber 
  • 300 g mlevene junetine 
  • 2 čena belog luka 
  • 50 g crnog luka 
  • 200 g kanelona 

Sos: 

  • kašika maslinovog ulja 
  • 1/2 kašičice majčine dušice 
  • 1/2 kašičice bosiljka 
  • 1/2 kašičice origana 
  • 3 kašike koncentrata paradajza 
  • čen belog luka 
  • 500 g paradajza 
  • 100 g pancete 
  • 50 g crnog luka 
  • so 

Priprema: Na zagrejanom ulju ispržite luk sečen na kockice, dodajte drobljen beli luk, meso, so, biber i dinstajte 20 minuta uz podlivanje vodom. Na kraju umešajte kuvan, oceđen i naseckan spanać. Kad se smesa ohladi, umešajte jaje koje ste razmutili s pavlakom. Sos napravite tako da na ulju ispržite seckani luk i kockice pancete. Dodajte oljušten i naseckan paradajz, drobljen beli luk, koncentrat paradajza, origano, bosiljak, majčinu dušicu i so, i dinstajte podlivajući vodom na laganoj vatri 15-ak minuta, dok ne dobijete polutečni sos. Napunite kanelone ovim sosom. Dno vatrostalne posude prelijte s malo sosa od paradajza, stavite punjene kanelone, prelijte ostatkom sosa i pospite parmezanom. Pecite na 180 stepeni 40 minuta. 

Vreme pripreme: 90 min 

Srpska čorba od spanaća 

Sastojci:

  • 300 g spanaća 
  • 4 jajeta 
  • kašika brašna 
  • kašičica aleve paprika 
  • ovčje kiselo mleko 
  • so, ulje

    Priprema: Spanać obarite, iseckajte i propržite na malo ulja. Nalijte vodom i kuvajte 15 minuta od trenutka kad provri. Dodajte kašiku ulja pomešanu s brašnom i alevom paprikom, posolite po ukusu. Na kraju, u ključalu čorbu spustite razbijena (neulupana) jaja da se skuvaju. Služite s kiselim mlekom ili jogurtom.

    Vreme pripreme: 35 minuta 

    Recepte piše Milja Lukić