Vodič za gastronomiju i turizam kroz Zaboravljena jela Srbije predstavlja vam specijalitete domaće kuhinje i turističke atrakcije predela u kojima su nastali.
U okviru projekta Zaboravljena jela Srbije, obilazimo našu zemlju, istražujemo veličanstvene predele i probamo autentične ukuse. Put nas je doveo i u srce Srbije, u Gružu gde se upoznajemo sa lokalnim specijalitetima.
Za početak, uživajte u video prilogu, a onda pročitajte i recepte ispod...
- Sastojci:
- 3 kg svinjske plećke (s kožom)
- 80 g meda
- 2 kašike senfa
- so, beli biber
Priprema:
Plećku operite i osušite. Oštrim nožem uzduž i popreko zarežite kožu u vidu mreže, zatim začinite i premažite mešavinom meda i senfa.
Plećku prekrijte folijom ili stavite u pekač i poklopite, i pecite u rerni na 180 stepeni, računajući otprilike jedan sat za svaki kilogram mesa.
Pola sata pre kraja pečenja skinite foliju, da se kožica lepo zapeče.
Salata od boranije
- Sastojci:
- 1 kg boranije
- 4 čena belog luka
- 1 glavica
- crnog luka
- 1-3 ljute papričice
- 1 kašika ulja
- so
- I još, po želji:
- 2 kuvana jajeta
Priprema:
Boraniju kuvajte u slanoj vodi oko pola sata, ocedite i ohladite.
Propržite iseckan crni i beli luk, pa pomešajte s boranijom i posolite po ukusu.
Pospite sitno seckanom ljutom papričicom.
Po želji, servirajte s kolutovima kuvanih jaja.
ZABORAVLJENA JELA SRBIJE: VRANJE: evo kako se pravi tradicionalna ćulbastija
Kolač s jabukama
- Sastojci:
- 300 g brašna
- 4 jajeta
- 2 šolje šećera
- 1 šolja ulja
- 1 kašičica cimeta
- 2 ravne kašičice sode bikarbone
- 1 kg jabuka
- prah-šećer, po želji
Priprema:
Umutite belanca sa šećerom, dodajte jedno po jedno žumance i ulje, pa umešajte cimet, sodu bikarbonu i brašno.
Dobro izmešajte i na kraju ubacite oljuštene, narendane i oceđene jabuke.
Ujednačite masu i sipajte u podmazan pleh, pa pecite na 250 stepeni dok ne porumeni.
Kolač secite na kocke i po želji pospite prah-šećerom.
Pogledajte pripremu i u video prilogu!
Dok ste u Gruži, evo šta obavezno treba da posetite u ovom kraju Šumadije...