Priprema:
Oprati i očistiti krompir pa ga iseckati na kockice i obariti u litar vode dok se ne skuva.
Izvadite krompir i ostavite vodu (nemojte je bacati). Vruć krompir sa šećerom ispasirati tako da se dobije jedinstvena i meka masa, kao za krompir pire, bez grudvica.
Ovu masu preručiti u teglu i dodati vodu u kojoj je kvasac obaren. Nemojte dodavati svu vodu, nego ostavite mesta da krompir, odnosno "kvasac" naraste (neka voda i krompir zauzmu pola zapremine tegle).
Zatvorite teglu čistom gazom i gumicom za tegle. Ostavite teglu na sobnoj temperaturi da stoji do četiri dana, odnosno dok ne primetite da je vrenje počelo.
Dobićete dovoljnu količinu da nekoliko puta (tri do četiri) umesite pecivo ili hleb. Ovakav kavasac može da stoji u frižideru još oko nedelju dana.
Izvor: Lepa & Srećna
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka