Priprema:

Sastojci

1 kg boranije
1 dobro zreo paradajz
2 glavice crnog luka
4 čena belog luka
1 l pasiranog soka ili seckanog paradajza iz konzerve
po ukusu so i biber
300 g mesa ili ribe
50 ml maslinovog ulja
2 do 3 krompira
1 šargarepa
1 1/2 kašičica suvog oregana
i još:
seckani peršun
feta sir
crne maslinke

Boraniju očistiti, oprati i iseći na manje komade.Ostaviti na stranu.

Beli luk očistiti i sitno iseckati.

Crni luk očistiti i seći na sitne kockice a ko želi, može luk i da izrenda na rende.

Meso oprati, osušiti i iseckati na sitne kockice.

Ova vrsta jela se može praviti bez mesa, sa mesom ili ribom.

Šargarepu očistiti i iseckati na sitnije kockice.

Paradajz oljuštiti a kome ne smeta ljuska od paradajza, ne mora da ljušti.

Krompir oljuštiti i iseći na veće kocke.

Uzeti veću šerpu i na dno staviti polovinu iseckane boranije, preko boranije naređati parčiće mesa, preko mesa staviti polovinu crnog i belog luka, preko staviti sitno iseckanu šargarepu, preko staviti krupnije sečen krompir i svaki drugi red posoliti vrlo malo i pobiberiti, ali nemojte previše, da ne bude slano, bolje dosoliti na kraju.

Preko krompira stavite iseckan paradajz, preostali luk, suvi oregano sipati po malo svaki drugi red, beli luk i završiti sa boranijom.

Preliti sve sokom ili seckanim paradajzom iz konzerve i sipati vrlo malo vode, ne više od 250 ml ili pileće supe.

Preliti maslinovim uljem.

Poklopiti i staviti na osrednju temperaturu da prokrčka i kad provri, smanjiti temperaturu i krčkati dok meso ne omekša a ostalo povrće se skuva.

Povremeni protresite šerpu i ako je potrebno dodavati po malo tečnosti, jer ovde je najvažnije da se povrće i meso ukrčka u sopstvenom soku.

Pazite da vam ne zagori.

Skuvano jelo kratko ohladiti, posuti sitno iseckanim peršunom i poslužiti sa feta sirom, domaćim hlebom i crnim maslinkama.

Izvor: Coolinarika

NAPOMENA: Fasolakia je ukusna i bez mesa ili ribe, dovoljno je da u prilogu budu sir i maslinke.