• Sastojci:
  • 12 belanaca
  • 20 kašika šećera
  • 200 g oraha
  • 2 kašike brašna
  • Za fil:
  • 12 žumanaca
  • 12 kašika šećera
  • 1 manja šoljica jake crne skuvane kafe
  • 100 g čokolade za kuvanje
  • 250 g margarina
  • Za glazuru:
  • 100 g čokolade za kuvanje
  • 2 kašike ulja
  • 2 kašike mleka

Priprema:

Kore:

U odgovarajućoj posudi umutiti penasto belanca sa šećerom pa dodati mlevene orahe i brašno. Smesu podeliti na dva dela i ispeći 2 kore na 200 *C dok ne porumene.

Fil:

Umutiti žumanca sa šećerom, a potom ih skuvati na pari.

Postepeno u žumanca dolivati skuvanu kafu i nastaviti sa kuvanjem.

Pred kraj dodati čokoladu i mešati dok se ne otopi. Skinuti sa vatre i ostaviti da se ohladi.

Margarin penasto ulupati i sastaviti sa ohlađenim kremom.

Filovanje:

Kore preseći uzduž tako da se dobiju 4 kore, a potom ih filovati pripremljenim filom.

Otopiti čokoladu sa uljem i mlekom, te preliti tortu.

Izvor: Torte i kolači / Recept Ružice Stojanović iz Beograda