Višnja potiče iz Severne Indije i Irana, a u njenim plodovima su uživali još i Persijanci i Rimljani, koji su je predstavili Britancima. Evropljani su, potom, raširili po svetu ovu sočnu voćku, koja neguje čitav organizam i pruža osećaj sitosti.

Budući da upotreba višanja seže toliko daleko u prošlost, za nju su vezane brojne legende, a najpoznatija među njima je budistička priča o drvetu višnje koje je svoje plodove ponudilo Maji, Budinoj majci, kako bi tokom trudnoće sačuvala svoje zdravlje.

Ovo sitno crveno voće, naime, ima brojna lekovita svojstva. Sadrži vitamine A, C, E, folnu kiselinu i mnoge druge hranljive materije, a uz to ima protivupalno dejstvo. Višnja je odličan borac protiv nesanice pošto obiluje melatoninom, prirodnim hormonom koji reguliše san.

Bilo sama ili u nekom kolaču, ova ukusna voćka će vam pomoći u očuvanju zdravlja i predstavljaće pravu poslasticu.

Mi vam nudimo tri recepta za dezerte s višnjama, koje možete pronaći u našoj galeriji slika. Tu su: baklava, koja je na našim prostorima često na trpezarijskom stolu prilikom porodičnih okupljanja, starinske knedle, koje mogu biti odlična i, što je najvažnije, ukusna poslastica u kojoj će uživati i najmlađi i njihove bake, koje ih se sećaju još iz svog detinjstva, i otvorena pita s višnjama sa takozvanom rešetkom umesto gornje kore, inače poznata i kao hrskava ili američka pita.

LepaiSrecna Jedna najomiljenijih voćki na svetu - višnja - čest je sastojak mnogih poslastica, što zbog njenog dejstva, blagotvornog za zdravlje, što zbog jedinstvenog kiselkastog ukusa. Otkrijte tri nova recepta u čiji sastav ulazi ovo sočno voće.