Testo koje se upotrebljava u pripremi ove pite može se upotrebiti i u spremanju brojnih drugih pita, pa čak i slanih.

U ovom receptu, predviđeno je da pripremite fil od jabuka, ali nemojte zaboraviti da će se odlično uklopiti i fil od šumskog voća ili jesenje mešavine - šljiva, jabuka i poneke kruške. Ni slane pite nisu ništa manje zanimljive - sa punjenjem od pečurki ili dinstane džigerice. Savladajte prvo osnovni recept i tehniku pravljenja hrskave, mrežaste gornje kore.

Sastojci:

  • 1,3 kg očišćenih i oljuštenih, tanko isečenih jabuka
  • 170 g šećera u kristalu
  • 2 supene kašike kukuruznog skroba (može i gustin)
  • rendana kora jednog limuna
  • jedna kašika sveže ceđenog limunovog soka
  • 1 kašičica mlevenog cimeta
  • prstohvat soli
  • malo mleka za premazivanje
  • 30 g putera
  • malo šećera za posipanje kore

Sastojci za testo:

  • 240 g brašna
  • ½ kašičice soli
  • 170 g putera
  • 50 g margarina
  • 60 ml vode

U vezi s američkom pitom je najzanimljivija mreža od tračica testa za čije nameštanje postoji više načina. Ta lepa mrežica pravi se na razne načine, a u snimku ćete videti dva uobičajena "dezena". Osnovna uputstva za pripremu data su u našoj galeriji slika, a u video klipu pogledajte dva načina kako se mogu postaviti tračice. Sigurno ćete i sami lako osmisliti svoju specifičnu "mustru" za hrskavu pitu.

Tekst: Tamara Sorak

Izvor: Lisa

LepaiSrecna Možete je služiti toplu i hladnu, a svi je se rado sećamo kao najlepšeg kolača iz crtanih filmova! Ipak, ova pita je najpopularnija zbog svoje originalne i hrskave mrežaste površine.