Lagana torta sa šumskim voćem

Potrebno je za 12 komada:

  • 150 g integralnog keksa
  • 125 g putera
  • 8 listića želatina
  • po 300 g malina, kupina i borovnica
  • 400 g punomasnog sira
  • 400 g svežeg sira
  • 300 g jogurta
  • 120 g šećera u prahu
  • 2 kašike soka od limuna

Priprema:

Izmrvite keks i pomešajte ga sa puterom. Od te smese napravite biskvit u kalupu koji je obložen papirom za pečenje. Nakon toga, biskvit stavite u frižider.

Omekšajte želatin i očistite voće. Pomešajte sireve, jogurt, šećer i limunov sok. Potom izgnječite želatin i umešajte ga u krem. Dodajte 500 g voća.

Krem sa voćem raspodelite po biskvitu od keksa, poravnajte i ostavite tortu najmanje četiri sata u frižideru. Tortu izvadite iz kalupa, a preostalo voće rasporedite po torti.

Kafena torta sa kupinama

Potrebno je za 12 komada:

  • 2 kašičice instant kafe
  • kašičica kakaa
  • 4 jajeta
  • 150 g šećera
  • prstohvat soli
  • 75 g brašna
  • 75 g gustina
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 500 g kupina
  • 500 g slatke pavlake
  • 2 pakovanja učvršćivača za šlag
  • 75 g šećera u prahu
  • čokoladne dražeje za ukrašavanje

Priprema:

Zagrejte rernu na 175 stepeni. Istopite kafu i kakao u dve kašike vruće vode. Zatim odvojte belanca od žumanaca i ulupajte šne od belanaca sa četiri kašike vode.

Dodajte šećer i so. Naglo umešajte žumanca i polovinu kafe. Brašno, gustin i prašak za pecivo pomešajte, prosejte, pa dodajte u smesu. Testo stavite u podmazan pleh i pecite ga oko 25 minuta. Ostavite da se prohladi, pa ga presecite.

Očistite kupine, i nekoliko njih ostavite po strani. Slatku pavlaku ulupajte sa učvršćivačem i šećerom u prahu. Preostali kakao umešajte u 1/2 šlaga. Premažite biskvit polovinom šlaga s kafom. Raspodelite po tome polovinu čistog šlaga i kupine. Na to stavite drugi biskvit, pa preko toga preostali šlag s kafom i čist šlag. Tortu ukrasite kupinama i čokoladnim dražejama.

Korpice sa kupinama

Potrebno je za 12 komada:

Testo:

  • 350 g brašna
  • kašičica narendane limunove kore
  • 120 g šećera
  • so
  • 240 g putera
  • Još:
  • 250 g kupina
  • 85 g šecera
  • 250 ml mleka
  • srž 1/2 šipke vanile
  • 3 žumanceta
  • 1,5 kašika gustina
  • 150 g slatke pavlake

Priprema:

Zamesite brašno, limunovu koru, šećer, so i usitnjeni puter. Oblikujte loptu, umotajte je u celofan i stavite na 30 minuta u frižider.

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Testo izvaljajte, pa oblikujte 12 krugova, prečnika 10 centimetara. Podmazane kalupe (prečnika 6 centimetara) obložite testom i pecite oko 20 minuta.

Kupine očistite i pospite sa 45 g šećera. Stavite mleko i vanilin-šecer da provri. Pomešajte žumanca i preostalih 40 g šećera i gustin. Vruće mleko sipajte u žumanca u tankom mlazu. Na srednjoj temperaturi zgusnite smesu mešajući neprestano. Ulupajte slatku pavlaku i dodajte u krem.

Ostavite korpice da se ohlade i izvadite ih iz kalupa. Filujte ih kremom i kupinama.

Recepte piše: Marija Jakob