Koktel vitamina uz aromu šumskog voća! Nema lepšeg dezerta za tople dane.... izaberite svoju omiljenu kombinaciju sa malinama, kupinama ili borovnicama.
Lagana torta sa šumskim voćem
Potrebno je za 12 komada:
- 150 g integralnog keksa
- 125 g putera
- 8 listića želatina
- po 300 g malina, kupina i borovnica
- 400 g punomasnog sira
- 400 g svežeg sira
- 300 g jogurta
- 120 g šećera u prahu
- 2 kašike soka od limuna
Priprema:
Izmrvite keks i pomešajte ga sa puterom. Od te smese napravite biskvit u kalupu koji je obložen papirom za pečenje. Nakon toga, biskvit stavite u frižider.
Omekšajte želatin i očistite voće. Pomešajte sireve, jogurt, šećer i limunov sok. Potom izgnječite želatin i umešajte ga u krem. Dodajte 500 g voća.
Krem sa voćem raspodelite po biskvitu od keksa, poravnajte i ostavite tortu najmanje četiri sata u frižideru. Tortu izvadite iz kalupa, a preostalo voće rasporedite po torti.
Kafena torta sa kupinama
Potrebno je za 12 komada:
- 2 kašičice instant kafe
- kašičica kakaa
- 4 jajeta
- 150 g šećera
- prstohvat soli
- 75 g brašna
- 75 g gustina
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- 500 g kupina
- 500 g slatke pavlake
- 2 pakovanja učvršćivača za šlag
- 75 g šećera u prahu
- čokoladne dražeje za ukrašavanje
Priprema:
Zagrejte rernu na 175 stepeni. Istopite kafu i kakao u dve kašike vruće vode. Zatim odvojte belanca od žumanaca i ulupajte šne od belanaca sa četiri kašike vode.
Dodajte šećer i so. Naglo umešajte žumanca i polovinu kafe. Brašno, gustin i prašak za pecivo pomešajte, prosejte, pa dodajte u smesu. Testo stavite u podmazan pleh i pecite ga oko 25 minuta. Ostavite da se prohladi, pa ga presecite.
Očistite kupine, i nekoliko njih ostavite po strani. Slatku pavlaku ulupajte sa učvršćivačem i šećerom u prahu. Preostali kakao umešajte u 1/2 šlaga. Premažite biskvit polovinom šlaga s kafom. Raspodelite po tome polovinu čistog šlaga i kupine. Na to stavite drugi biskvit, pa preko toga preostali šlag s kafom i čist šlag. Tortu ukrasite kupinama i čokoladnim dražejama.
Korpice sa kupinama
Potrebno je za 12 komada:
Testo:
- 350 g brašna
- kašičica narendane limunove kore
- 120 g šećera
- so
- 240 g putera
- Još:
- 250 g kupina
- 85 g šecera
- 250 ml mleka
- srž 1/2 šipke vanile
- 3 žumanceta
- 1,5 kašika gustina
- 150 g slatke pavlake
Priprema:
Zamesite brašno, limunovu koru, šećer, so i usitnjeni puter. Oblikujte loptu, umotajte je u celofan i stavite na 30 minuta u frižider.
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Testo izvaljajte, pa oblikujte 12 krugova, prečnika 10 centimetara. Podmazane kalupe (prečnika 6 centimetara) obložite testom i pecite oko 20 minuta.
Kupine očistite i pospite sa 45 g šećera. Stavite mleko i vanilin-šecer da provri. Pomešajte žumanca i preostalih 40 g šećera i gustin. Vruće mleko sipajte u žumanca u tankom mlazu. Na srednjoj temperaturi zgusnite smesu mešajući neprestano. Ulupajte slatku pavlaku i dodajte u krem.
Ostavite korpice da se ohlade i izvadite ih iz kalupa. Filujte ih kremom i kupinama.
Recepte piše: Marija Jakob