Lagana torta sa šumskim voćem
Potrebno je za 12 komada:
- 150 g integralnog keksa
- 125 g putera
- 8 listića želatina
- po 300 g malina, kupina i borovnica
- 400 g punomasnog sira
- 400 g svežeg sira
- 300 g jogurta
- 120 g šećera u prahu
- 2 kašike soka od limuna
Priprema:
Izmrvite keks i pomešajte ga sa puterom. Od te smese napravite biskvit u kalupu koji je obložen papirom za pečenje. Nakon toga, biskvit stavite u frižider.
Omekšajte želatin i očistite voće. Pomešajte sireve, jogurt, šećer i limunov sok. Potom izgnječite želatin i umešajte ga u krem. Dodajte 500 g voća.
Krem sa voćem raspodelite po biskvitu od keksa, poravnajte i ostavite tortu najmanje četiri sata u frižideru. Tortu izvadite iz kalupa, a preostalo voće rasporedite po torti.
Kafena torta sa kupinama
Potrebno je za 12 komada:
- 2 kašičice instant kafe
- kašičica kakaa
- 4 jajeta
- 150 g šećera
- prstohvat soli
- 75 g brašna
- 75 g gustina
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- 500 g kupina
- 500 g slatke pavlake
- 2 pakovanja učvršćivača za šlag
- 75 g šećera u prahu
- čokoladne dražeje za ukrašavanje
Priprema:
Zagrejte rernu na 175 stepeni. Istopite kafu i kakao u dve kašike vruće vode. Zatim odvojte belanca od žumanaca i ulupajte šne od belanaca sa četiri kašike vode.
Dodajte šećer i so. Naglo umešajte žumanca i polovinu kafe. Brašno, gustin i prašak za pecivo pomešajte, prosejte, pa dodajte u smesu. Testo stavite u podmazan pleh i pecite ga oko 25 minuta. Ostavite da se prohladi, pa ga presecite.
Očistite kupine, i nekoliko njih ostavite po strani. Slatku pavlaku ulupajte sa učvršćivačem i šećerom u prahu. Preostali kakao umešajte u 1/2 šlaga. Premažite biskvit polovinom šlaga s kafom. Raspodelite po tome polovinu čistog šlaga i kupine. Na to stavite drugi biskvit, pa preko toga preostali šlag s kafom i čist šlag. Tortu ukrasite kupinama i čokoladnim dražejama.
Korpice sa kupinama
Potrebno je za 12 komada:
Testo:
- 350 g brašna
- kašičica narendane limunove kore
- 120 g šećera
- so
- 240 g putera
- Još:
- 250 g kupina
- 85 g šecera
- 250 ml mleka
- srž 1/2 šipke vanile
- 3 žumanceta
- 1,5 kašika gustina
- 150 g slatke pavlake
Priprema:
Zamesite brašno, limunovu koru, šećer, so i usitnjeni puter. Oblikujte loptu, umotajte je u celofan i stavite na 30 minuta u frižider.
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Testo izvaljajte, pa oblikujte 12 krugova, prečnika 10 centimetara. Podmazane kalupe (prečnika 6 centimetara) obložite testom i pecite oko 20 minuta.
Kupine očistite i pospite sa 45 g šećera. Stavite mleko i vanilin-šecer da provri. Pomešajte žumanca i preostalih 40 g šećera i gustin. Vruće mleko sipajte u žumanca u tankom mlazu. Na srednjoj temperaturi zgusnite smesu mešajući neprestano. Ulupajte slatku pavlaku i dodajte u krem.
Ostavite korpice da se ohlade i izvadite ih iz kalupa. Filujte ih kremom i kupinama.
Recepte piše: Marija Jakob
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka