Nije nas začudila gužva u poslastičarnici Orijent u centru Mladenovca usred radnog dana. Kažu da se ovde teško nalazi slobodan sto, jer su kolači i sladoled koji se već 62 godine prave po receptima sa domaćim sastojcima prepoznatljivi na prvi zalogaj.

I poslastičarsko iskustvo vrednog vlasnika Stojana Milevskog (54) koje je od oca sticao od detinjstva govori više od reči. On je uvek na usluzi kupcima, bilo da ih poslužuje i dočekuje ili da priprema kolače. 

Mil-fej

Potrebno je:

  • 12 žumanaca
  • 200 g šećera
  • 2 kesice vanilin-šećera
  • 125 g gustina
  • 1,5 l mleka
  • 400 g bele Milka čokolade
  • 400 g margarina
  • 200 g šećera u prahu
  • 600 g šlaga
  • 600 ml vode
  • 500 g zamrznutog voća
  • 3 kore lisnatog testa od po 250 g (ukupno 750 g)

Priprema: Ispeći lisnato testo i ohladiti. U jednoj činiji umutiti žumanca sa šećerom i dodati vanilin-šećer, a u drugoj mleko i gustin. Sastaviti obe smese i kuvati na pari maltene do prvog ključa. Dodati čokoladu, a kad se istopi skloniti sa vatre i ohladiti. U trećoj činiji umutiti margarin i i šećer u prahu. Sastaviti tu smesu sa prethodno pripremljenim filom i izmiksovati. Ostaviti da se ohladi. Umutiti šlag i vodu. 

Filovati sledećim redom: Prva kora od lisnatog testa, polovina fila i polovina voća, polovina umućenog šlaga, druga kora, druga polovina fila sa ostatkom voća, ostatak šlaga. Treću koru izdrobiti u sitne komade i staviti odozgo, a onda posuti šećerom u prahu. Ohladiti i poslužiti sutradan. 

Tekst i foto: Nenad Blagojević