Nije nas začudila gužva u poslastičarnici Orijent u centru Mladenovca usred radnog dana. Kažu da se ovde teško nalazi slobodan sto, jer su kolači i sladoled koji se već 62 godine prave po receptima sa domaćim sastojcima prepoznatljivi na prvi zalogaj.
I poslastičarsko iskustvo vrednog vlasnika Stojana Milevskog (54) koje je od oca sticao od detinjstva govori više od reči. On je uvek na usluzi kupcima, bilo da ih poslužuje i dočekuje ili da priprema kolače.
Mil-fej
Potrebno je:
- 12 žumanaca
- 200 g šećera
- 2 kesice vanilin-šećera
- 125 g gustina
- 1,5 l mleka
- 400 g bele Milka čokolade
- 400 g margarina
- 200 g šećera u prahu
- 600 g šlaga
- 600 ml vode
- 500 g zamrznutog voća
- 3 kore lisnatog testa od po 250 g (ukupno 750 g)
Priprema: Ispeći lisnato testo i ohladiti. U jednoj činiji umutiti žumanca sa šećerom i dodati vanilin-šećer, a u drugoj mleko i gustin. Sastaviti obe smese i kuvati na pari maltene do prvog ključa. Dodati čokoladu, a kad se istopi skloniti sa vatre i ohladiti. U trećoj činiji umutiti margarin i i šećer u prahu. Sastaviti tu smesu sa prethodno pripremljenim filom i izmiksovati. Ostaviti da se ohladi. Umutiti šlag i vodu.
Filovati sledećim redom: Prva kora od lisnatog testa, polovina fila i polovina voća, polovina umućenog šlaga, druga kora, druga polovina fila sa ostatkom voća, ostatak šlaga. Treću koru izdrobiti u sitne komade i staviti odozgo, a onda posuti šećerom u prahu. Ohladiti i poslužiti sutradan.
Tekst i foto: Nenad Blagojević
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka