Kaneloni sa spanaćem

  • Sastojci (za 4 osobe)
  • 400 g spanaća (zamrznutog)
  • kašika ulja 
  • čen belog luka
  • kašika putera 
  • 1 kašičica brašna
  • 300 g neutralne pavlake
  • narendani muskatni oraščic
  • 100 g rendanog parmezana
  • 2-3 kašike prezli 
  • kašika pavlake
  • 16 kanelona 
  • so, biber
  • 4 kriške kuvane šunke
  • 100 g rendane gaude

Zagrejte rernu na 180 stepeni.

Podmažite odgovarajuću vatrostalnu posudu.

Spanać istopite na usitnjenom belom luku koji prodinstajte kratko na ulju, a zatim dodajte 100 ml neutralne pavlake i posolite. 

U drugoj posudi napravite svetlu zapršku od putera i brašna, podlijte ostatkom pavlake i kuvajte pet minuta na tihoj vatri uz mešanje.

U sos dodajte parmezan,prezle, muskatni oraščići kiselu pavlaku, posolite i pobiberite. 

Filujte kanelone spanaćem i poređajte ih u vatrostalnu posudu.

Kanelone pospite šunkom iseckanom na kockice.

Prelijte sosom od parmezana, pospite gaudom i pecite oko pola sata u zagrejanoj rerni.

Šuplji špageti sa šunkom

  • 350 g šupljih špageta
  • Sastojci (za 4 osobe)
  • so 
  • 150 g kuvane šunke 
  • 100 g ementalera
  • 3 kašike putera
  • 3 kašike brašna
  • 300 ml mleka
  • 200 ml supe od povrća
  • 100 g neutralne pavlake 
  • biber
  • narendani muskatni oraščić
  • 3 grančice timijana
  • 150 g smrznutog graška
  • 1 luk 
  • čen belog luka
  • kašika ulja 
  • 700 g pirea od paradajza
  • 1 lovorov list 
  • šećer

Priprema:  Skuvajte testeninu u posoljenoj vodi, ocedite je, prelijte hladnom vodom i ostavite da se sasvim ocedi. Šunku isecite na kockice, a sir narendajte. Od putera i brašna napravite svetlu zapršku, podlijte mlekom i mešajte dok ne zavri.

U bešamel dodajte supu i pavlaku i sve zajedno kuvajte pet minuta mešajuci na tihoj vatri. Sos posolite, pobiberite i dodajte narendani muskatni oraščić. 

Zagrejte rernu na 200 stepeni.

U tepsiju stavite polovinu testenine, šunke i graška, pospite ih timijanom i prelijte polovinom sosa.

Dodajte drugu polovinu testenine i šunke, graška i sosa. Zapecite testeninu oko pola sata.

Iseckajte luk i beli luk, pa ih staklasto prodinstajte na ulju.

Dodajte paradajz-pire i lovor, pa kuvajte ovaj sos 10-15 minuta.

Uklonite lovorov list, a sos pobiberite, ako je potrebno zasladite i poslužite uz zapečenu testeninu.

Musaka od svežeg sira i fuzila

Sastojci (za 4 osobe): 

  • 250 g testenine (fuzila) 
  • so
  • 125 g čeri-paradajza
  • 100 g kuvane šunke 
  • 3 jajeta
  • 500 g posnog svežeg sira 
  • biber
  • 100 g zrele gaude
  • 100 g smrznutog graška

Skuvajte testeninu u posoljenoj vodi, a zatim je ocedite, kratko prelijte hladnom vodom i ostavite da se cedi. Čeri-paradajz isecite na pola, a šunku na veće kocke. 

Zagrejte rernu na 200 stepeni. Odvojte belanca od žumanca, pa žumanca dobro izmešajte u posudi sa svežim sirom, pa posolite i pobiberite.

Belance ulupajte i dodajte u fil. Narendajte gaudu što sitnije i polovinu dodajte u fil. 

Pomešajte skuvanu testeninu, smrznuti grašak, šunku, paradajz i sir, pa sve zajedno izlijte u podmazanu vatrostalnu posudu, pospite ostatkom narendanog  sira, stavite u vrucu rernu i zapecite oko  pola sata.

Recepte piše: Marija Jakob