Maslačak je, zajedno sa svojim gorkim “mlekom”, zdraviji i hranljiviji od bilo koje vrste povrća koje se može kupiti na pijaci ili u prodavnicama. On je pre svega odličan čistač i diuretik. Najčešće se jedu samo listovi koji sadrže više beta karotina od šargarepe i više gvožđa i kalcijuma od spanaća.

Za francusku salatu sa slaninom, dve velike pregršti maslačka izbledelog po loncem dobro oprati, naseći i staviti u činiju. Dodati zdrobljeni čen belog luka, pola kašičice senfa i pola kašičice vinskog sirćeta. Posoliti i pobiberiti po ukusu, preliti sa dve kašike maslinovog ulja i dobro izmešati. U tiganju ispržiti 150 gr slanine isečene na kockice tako da postane hrskava. Komadiće izručiti u činiju sa salatom, au tiganj dodati kašiku sirćeta, promešati i sve sipati preko salate. Služi se odmah, sa vrućim dvopekom. 

Ova salata je dobar obrok za hladne dane. Zbog slanine ne brinite: maslačak će se savršeno postarati da iz tela budu izbačeni svi nepoželjni produkti varenja masnoća. Izbledeli maslačak se  priprema u Francuskoj posebnim postupkom - busenovi maslačka pokriju se loncem na nedelju dana. Za to vreme, listovi u mraku postaju sočniji, bledozeleni i manje gorki.

Recept iz Lisinog poklon-dodatka "Kuvar samoniklog bilja", sačinjenog na osnovu knjige "Sunčeva trpeza", autorke Mirjane Petrović