Sastojci:

10 jaja

20 kašika šećera

4 kašike mekog brašna

200 gr kokosa

200 gr mleka u prahu

125gr maslaca

3 lista oblande

Glazura:

150 gr bele mlečne čokolade

Priprema:

Uključiti rernu da se zagreje na 200 stepeni.

Ulupati 5 belanaca sa 5 kašika šećera u čvrstu penu, pa dodati 2 kašike brašna i 50 gr kokosa.

Sve sjediniti pa premazati hrapavu stranu oblande. Staviti na obrnuti pleh od rerne.

Peći 15 minuta smanjivši temperaturu pečenja na 180 stepeni.

Ponoviti postupak i sa drugom koricom.

Za fil ulupati 10 žumanaca sa 10 kašika šećera u jednoj manjoj šerpi.

Tu šerpus taviti na šerpu u kojoj je 1,5 – 2 cm vode, pa sve staviti na vatru.

Kada voda u donjoj šerpi provri kuvati na pari žumanca desetak minuta.

Posle desetak minuta dodati maslac i mešati dok se ne otopi.

Skloniti sa vatre, dodati mleko u prahu i umutiti mikserom.

Odmah dodati i kokos i opet sve umutiti.

Masa je gusta i lepljiva.

Pola mase naneti na prvu koricu.

Ako vam se čin ida je pregusto i da ne može da se razvuče dodajte malo mleka i samo umutite.

To se dešava kada su sitnija žumanca, malo ste duže kuvali na pari, maslac je manje mastan…

Preko sloja fila stavite list oblande ( onaj čist, bez korice ).

Na njega nanesite ostatak fila, razvucite i preklopite drugom koricom. Ovaj put je okrećete naopako, da korica bude do fila, a oblanda gore.

Preko staviti tacnu i u nju opterecenje od 2 – 3 kg. Probala sam i sa 2 i sa 3 kilogama i ne stisne previše, nego se sve super zalepi. U videu sam stavila 2kg.

Ostaviti da se stegne.

Po želji se dodaje glazura, ali ne mora. Meni je lepše sa belom čokoladom.

Otopiti je u mikrotalasnoj na odmrzavanju. Mora jako lagano jer bela čokolada lako zagori, pa je odmrzavanje najsigurniji metod, malo sporiji ali bude posle jako lepo otopljena.

Premazati preko oblande i posuti kokosom. Ohladiti i poslužiti.

Prijatno.

Izvor: Domaći recepti