• Sastojci:
  • 300 g šećera
  • 2 dl vode
  • 200 g margarina
  • 300 g neslanog mlevenog kikirikija
  • oko 300 g mlevenog keksa
  • 50 g tamne čokolade ili 2 kašike kakaa
  • 100-150 g čokolade za preliv i malo ulja

Priprema

Šećer i vodu kuvati 4-5 minuta, dodati margarin i sačekati da se otopi. Sipati kikiriki i keks i izmešati da se masa sjedini. Smesa ne sme biti suva, a ni retka, zato je najbolje ne sipati sav keks odjednom nego postepeno, sve zavisi koliko se kuva šećer i voda.

Od smese odvojiti 1/3 i umešati 50 g istopljene čokolade ili kakao.

Svetlu smesu podeliti na 2 jednaka dela.

Manji plitki pleh obložiti prozirnom folijom, sipati jedan dio svetle smese, poravnati i dobro pritiskati da se masa stegne.

Preko svetle mase sipati tamni dio smese, isto pritiskati i poravnati.

I na kraju na isti način preko tamne mase naneti drugi svetli deo smese.

Čokoladu istopiti sa malo ulja i preliti ohlađenu bajaderu.

Za čoko-glazuru: na nižoj temperaturi otopiti čokoladu sa malo ulja uz stalno mešanje, preliti kolač i ostaviti da se stegne. Otopiti malo čokolade sa par kapi ulja, sipati u ćošak kese za zamrzivač, makazama odrezati što manje vrha i išarati prugice.

Posluživanje:

Prava bajadera treba da krcka pod zubima, a u ustima se topi, tako da treba da se dobije prava gustina smese. Ako je smesa previše retka, bajadera je gnjecava, ako je previše suva, rasipaće se. Zato je najbolje keks dodavati postepeno pa isprobati na ovaj način. U kašiku uzeti malo smese, pritisnuti drugom kašikom, istresti u šerpu pa ako se ne rasipa smesa je dobra, ako se cedi tečnost dodati još malo keksa.

Recept: Vukica5

Izvor: Coolinarika