• Sastojci:
  • Za jednu koru:
  • 3 jajeta
  • 3 kašike šećera
  • 1 kašika brašna
  • 50 gr crne čokolade
  • Fil: (za tri kore)
  • 400 gr putera
  • 500 gr šećera
  • 10 kašika mleka
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 500 gr oraha
  • Za glazuru:
  • 100 gr crne čokolade
  • 100 gr putera
  • 3 kašike prah šećera
  • 3 kašike mleka

Priprema:

Umutiti belanca u čvrst šne sa prstohvatom soli.

Zatim penasto umutiti žumanca sa šećerom, pa dodati brašno i čokoladu.

Sad dodati sneg od belanaca i  lagano izmešati varjačom da se masa ujednači.

Od ove mase ispeći okruglu koricu.

Za fil, penasto umutiti puter.

Staviti da provri, na umerenoj temperaturi, mleko sa šećerom i vanilinom.

Kada provri i šećer se rastvori, u vruće dodati samlevene orahe, promešati.

Poparene orahe dobro ohladiti i pomešati sa umućenim puterom.

Ovim filom filovati tortu između korica, ali ne i odozgo.

Za glazuru, na pari rastopiti čokoladu i puter sa mleko i prah šećerom, pa tortu preliti odozgo i sa strane.

Ukrasiti tortu po želji.

Napomena: za dve kore dovoljno je pola mere fila.

Izvor: Serbian cookbook

RECEPTI ZA ČOKOLADNE TORTE

RECEPTI ZA TORTE SA ORASIMA