• Sastojci:
  • Fil od maka
  • 200 g mlevenog maka
  • 120 g šećera
  • 100-110 ml mleka
  • ribana korica od pola limuna
  • Testo:
  • 375 g brasna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 150 g putera
  • 1 jaje
  • 60 g šećera u prahu
  • sok i kora pola limuna
  • 75 ml mleka sobne temperature

Priprema

Prvo napraviti fil od maka: u šerpu staviti mleko i šećer i ostaviti da provri . Skloniti sa vatre, dodati mak i koricu limuna, dobro izmešati i ostaviti da se hladi.

Prosejati brašno i prašak za pecivo, dodati šećer u prahu i sitnije isečen puter, pa ga natreti sa brašnom da se dobije sitna, mrvičasta mešavina. Dodati jaje, koru i sok pola limuna i polako dodavati mleko dok se ne dobije malo cvrsce testo. Testo mesiti minut-dva dok ne postane glatko i dok ne počne da se odvaja od ruke. Podeliti testo na tri jednaka dela, od svakog formirati lopticu pa je rastanjiti na krug prečnika oko 15 cm. Uviti testo u plastičnu foliju i ostaviti da se hladi sat vremena.

Radnu površinu malo posuti brašnom i razviti testo, okrećući ga, do debljine od oko 1-2 milimetra. Dodavati pomalo brašna po potrebi.

Premazati testo trećinom fila, ostavljajući po 1 centimetar do ivice bez maka.

Po linijama prečnika, iseći testo na 16 jednakih delova ( najbolje točkićem za sečenje pice). Uviti kiflice i peći u plehu sa pek papirom, na temperaturi od 180 C, dvadesetak minuta.

Ohladjene kiflice uvaljati u sećer u prahu ili ih samo posuti šećerom.

Izvor: Coolinarika