Komisbrot je prvobitno bio tamni ražani hleb od dizanog testa, koji je ostajao svež pet-šest dana. Kako se ime "komisbrot" ili "komisbrod" spojilo sa receptom za božićni kolač u obliku hleba koji je poznat pod nazivom "štolen" nije baš najjasnije...
Priprema:
Ugrejte mleko s malo putera.
Mikserom za ručno mešenje umesite kvasac, brašno, vanilin-šećer, aromu, so i posni sir, pa doajte mešavinu mleka i putera.
Mesite na najsporijoj brzini dok testop ne postane glatko.
Brzo dodajte sitno seckano nandirano vože i suvo grožđe.
Pokrijte testo i ostavite da narasta.
Razvijte testo brašnjavim rukama, po njemu pospite bademe i lagano ih utisnite.
Pokrijte i ostavite n atoplom mestu dok teksto ne počne da raste.
Pecite u rerni na 180 stepeni. Rastopite puter i poprskajte po vrelom testu.
Ohladite pečeni kolač na žici i secite prema željenom obliku. Po želji, pospite šećerom u prahu.
Izvor: Lepa & Srećna
Izvor: Lepa & Srećna
Izvor: Lepa & Srećna
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.