Ovaj meki keks ne sadrži pšenično brašno i jaja, tako da je odličan za ljude koji imaju alergije. Recept se takođe može prilagoditi veganima i ljudima koji su alergični na mleko.

Sastojci:

  • 100 g brusnica
  • 2 kašike lanenog semena
  • 140 g ovsenog brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • ½ kašičice sode bikarbone
  • ½ kašičice soli
  • ½ kašičice cimeta
  • 2 kašike mekog putera
  • 30 g smeđeg šećera
  • 50 g kokosovog šećera
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 130 g ovsenih pahuljica

Priprema: 

Zagrejte rernu na 180 °C. Pokrijte dve velike tepsije za pečenje sa papirom za pečenje. Pomešajte laneno seme i 3 kašike vode u šolji. Ostavite po strani. Pomešajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, so i cimet.

Pomešajte puter i šećer i mutite dva minuta da dobijete penastu smesu. Dodajte vanilin šećer i laneno seme i pomešajte sastojke da dobijete glatku smesu.  Pomešajte brašno sa ovsenim pahuljicama, dodajte brusnicu i umućeni maslac sa šećerom. 

Pravite kuglice debljine 0,5 cm i stavite ih na pleh za pečenje. Ostavite više prostora između keksa, jer će narasti tokom pečenja. Pecite 12 minuta dok keks ne dobije lepu braon boju.  

Tekst: M. L.

Izvor: Ženski magazin