Ovo slatko može se spremiti u bilo kojoj sezoni!

Sastojci:

  • 1,100 g limuna
  • 1,5 kg šećera
  • 2 kašičice (10 g) vinske kiseline
  • 2 l vode

PROČITAJTE JOŠ: Slatka zimnica: žele od jabuka

Priprema: 

Koru od limuna izrendati. Voće probosti na nekoliko mesta debelom iglom. Staviti da se kuva u 3 vode, a samo kuvanje treba da traje 4 minuta (svako kuvanje je u novoj hladnoj vodi).

PROČITAJTE JOŠ: Kako se ljušte dunje i kako se pravi slatko od dunja (SLATKA ZIMNICA + RECEPT)

Napraviti umereno gusti šećerni sirup od vode i šećera. Naseći ohlađeno voće na parčiće i staviti u sirup zajedno sa narendanom korom. Slatko staviti da se kuva dok limun ne omekša, a sirup zgusne. Na kraju dodati vinsku kiselinu u vruću vodu i kuvati još 2-3 minuta.

Tako pripremljeno slatko prebaciti u drugu čistu posudu i ostaviti da odstoji 5-6 sati. Sipati u sterilisane tegle i čuvati na tamnom mestu.

Recept piše: Jelena Andonov

Izvor: Bonapeti