Pečenje ovog krema se vrši u posudama koje su okružene vrelom vodom, poznato u starim kuvarima kao vodeno kupatilo, a zvaničan gastronomski naziv je ben-mari. Flambiranje je „paljenje” jela plamenom od nekog alkoholnog pića, ali ovde je bukvalno, jer spaljujete šećer da bi se napravila karamelizovana korica.

Sastojci:

  • 1/2 l slatke pavlake
  • 1 šipka vanile
  • 4 žumanceta
  • 80 g šećera
  • 6 kašičica žutog šećera

Priprema

U slatku pavlaku umešajte srž šipke vanile i grejte na srednjoj vatri oko 10 minuta da zastruji. Vrlo je važno da pavlaka ne proključa. Skinite s vatre i ostavite da se prohladi (oko 10 minuta). Umutite žumanca i šećer, pa postepeno, sve vreme muteći, ulivajte pavlaku u tankom mlazu. Sipajte u šest vatrostalnih ili keramičkih posudica, pa ih stavite u pleh s vrelom vodom do polovine posudica. Pecite oko pola sata na 180-200 stepeni. Prohladite krem da dostigne sobnu temperaturu i odložite u frižider da se potpuno ohladi. 

Pre služenja pospite odozgo sa po kašičicom žutog šećera i flambirajte. Ako vam se to čini previše komplikovanim, stavite posudice u rernu s uključenim samo gornjim grejačem da se uhvati korica.

PROČITAJTE JOŠ: KREMASTA POSLASTICA OD SAMO 2 SASTOJKA: čokoladni krem sprema se za 15 minuta (RECEPT + BEZ MIKSERA)

SAVET: Ovaj kolač mora da bude najmanje tri sata u frižideru pre služenja da bi mus i kore lepo „legli“ jedno drugom

Izvor: Lepa i Srećna