Sastojci:

  • 200 g maslaca (sobna temperatura) 
  • 120 g šećera 
  • kesica vanilin-šećera 
  • 4 jajeta 
  • 200 g brašna 
  • sok 1-2 limuna 
  • puna kašičica praška za pecivo 
  • 100 g čokolade 
  • kašika kakaa 
  • rum

PROČITAJTE JOŠ: KOLAČ SA JAGODAMA I MRVICAMA: krambl kolač sa voćem na 3 načina (CRUMBLE + RECEPT)

Krem:

  • 500 g maskarponea 
  • 2 dl pavlake za šlag 
  • 70 g šećera 
  • 250 g jagoda
  • sok 1 limuna

I još:

  • 250 g jagoda 
  • 70 g šećera 
  • kesica crvenog preliva za torte 
  • ili crvenog želatina

PROČITAJTE JOŠ: Poslastičarska magija sa orasima: carigradska torta

Priprema:

Za testo penasto umutite maslac sa šećerom i vanilin-šećerom. Dodajte jedno po jedno jaje i brašno s praškom za pecivo. Testo je gusto. Dodajte sok od limuna i rum, po želji. Pola smese stavite kašikom u pleh obložen pek-papirom, a u ostatak smese dodajte otopljenu čokoladu i kakao. Stavite u pleh sa žutom smesom i poravnajte. Pecite oko 20-25 minuta na 170 stepeni. Za krem prvo usitnite jagode sa šećerom i malo limunovog soka kao pire, pa dodajte maskarpone i umućenu slatku pavlaku. Preko mramornog kolača stavite krem, a preko krema preostale jagode sečene na listiće. Prelijte crvenim prelivom ili želatinom.

Recepte piše: Milja Lukić