Ova jednostavna poslastica pravi se bez ulja i jaja, jedina joj je mana što mora da odstoji najmanje tri sata da bi se mogla izneti na sto, piše Lepa&Srećna

Sastojci za testo:

  • 500 g griza
  • 2 čaše gustog kiselog mleka
  • 1,5 čaša šećera
  • 1,5 kesica praška za pecivo
  • 1,5 kesica vanile
  • Po želji rendana kora limuna ili pomorandže

PROČITAJTE JOŠ: LAK TURSKI DEZERT: Kolač od griza posut pistaćima po receptu otkačenog Koraja iz serije "Zaljubljeni neženja" (RECEPT)

Za šerbet:

  • 2 čaše vode
  • 3,5 čaše sitnog šećera
  • Kašičica limunovog soka

Za posipanje:

  • šolja ljuštenih badema isečenih napola

PROČITAJTE JOŠ: NAJLEPŠI KOLAČI ZA DAN ZALJUBLJENIH: crvena torta strasti i ljubavi donosi sreću (RECEPT + FOTO)

Priprema:

Prvo spremiti šerbet: u šerpu sipati vodu i šećer pa kuvati 10-15 minuta od trenutka kad provri. Potom dodati limunov sok i kuvati još pet minuta, pa skloniti sa strane da se ohladi, ali da ostane toplo.

U dubokoj činiji umutiti kiselo mleko i šećer, dodati griz, prašak za pecivo i po želji strugane korice od limuna ili pomorandže.

Testo sipati u dobro podmazan pleh i po njemu u pravilnom nizu poređati polovine oljuštenih badema. Peći oko 40 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.

Pečeno testo izvaditi iz rerne i kratko ohladiti da ne bude baš vrelo, a potom ga preliti mlakim šerbetom. Poslasticu ostaviti da odstoji dva-tri sata, a najbolje je da se sprema dan ranije.

Recepte piše: M. Ranisavljević

Izvor: Lepa & Srećna