Na najroadosniji hriščanski praznik pripremite mekane pogačice i upotpunite raskošnu uskršnju trpezu. Pogledajte šta vam je potrebno za ove mekane pogačice i kako se pripremaju.

Priprema:

Sastojci

300 gr brašna
100 ml mleka
1/2 kašičice soli
60 gr šećera
1 kašičica suvog kvasca
1 srednji krompir
1 jaje
60 gr putera

Krompir oprati, oljuštiti pa iseći na kocke ili deblje kolutove. Skuvati ga u malo vode (bez soli!), pa ocediti a vodu sačuvati. Izgnječiti dobro krompir viljuškom. 

Kad se voda prohladi do sobne temperature, odmerite oko 100 ml, pa dodajte kvasac i šećer, pa malo izmešajte. Zatim dodajte izgnječen krompir. Zatim dodati šećer, puter, mleko i jaje i žicom mutiti dok se masa ne ujednači.

Sada dodati brašno i so, pa malo mešati varjačom ili mikserom na najnižoj brzini. Kad testo počne da se odvaja, izručiti na pobrašnjenu površinu. Mesite dok testo ne bude čvrsto i elastično - 5 do 6 minuta. Ne treba premesiti testo jer ćete time uticati na skrob iz krompira i pecivo će biti gumasto.

Premažite činiju uljem ili puterom, stavite u nju kuglu testa i ovlaš prekrijte činiju folijom. Neka stoji na toplom mestu dok ne naraste duplo (45 do 60 minuta). Izručite testo na pobrašnjenu površinu. Pritisnite nekoliko puta testo obema rukama, da istisnete deo vazduha. Vratite testo u činiju, prekrijte je i ostavite u frižider na barem dva sata a može i preko noći.

Testo izvadite i podelite na loptice. U pleh stavite peki-papir, poređajte loptice tako da ima prostora između njih. Prekrijte plastičnom folijom (ne treba da dihtuje) i ostavite na toplom da testo narasta 35 do 40 minuta.

Ugrejte rernu na 220C stepeni i pecite zemičke desetak minuta. Okrenite pleh i pecite još oko 15 minuta, tako da zemičke dobiju zlatnožutu boju. Izvadite na rešetku da se malo prohlade.

Izvor: Lepa & Srećna