Paranoja je bolest čiji se simptomi ne prepoznaju pri prvom kontaktu sa bolesnikom - on može da o mnogim stvarima razmišlja jasno i logično, ali o nekim temama izgradi sistem sumanutih, bolesnih misli. To mogu biti sumnje da ga prate, proganjaju i žele zlo, pa i da mu čitaju misli i upravljaju njegovim postupcima.

Povodom tragedije na Cetinju, gde je Vuk Borilović ubio desetoro ljudi i ranio šestoro, navela je mnoge da se upitaju kako prepoznati na vreme opasnost od pomračenja svesti.

Borilović je, prema navodima u medijima, već trebalo da se javi u Psihijatrijsku bolnicu u Dobroti, zbog psihičkih problema koje je imao. O tome kako bi okolina mogla da prepozna rane znake paranoje, govorio je dr Ivan Dimitrijević, neuropsihijatar.

"Okolina treba da obrati pažnju na to kako se menja član porodice", kazao je dr Ivan Dimitrijević, neuropsihijatar, u razgovoru za TV Prva. "Znaci koje ne treba ignorisati jesu izbegavanje druženja i razgovora, kao i sumnjičavost." Prema njegovim rečima, uvek postoje rani upozoravajući simptomi i oni se javljaju pet do deset godina pre kritičnih događaja. 

Na primer, od vremena kad se jave prvi simptomi alkiholizma, pa do trenutka kad se pacijent javi na terapiju radi odvikavanja, prođe pet do deset godina. Ako se pacijent već javljao lekaru, uvek se utvrđuje i da li ima homocidalnih ili suicidalnih ideja (o ubistvu ili samoubistvu). Ti podaci se uzimaju i od porodice ukoliko je spremna da sarađuje,

"Paranoju vidimo kao pretnju sebi ili drugima", objašnjava doktor. "Svi treba da budu podstaknuti da traže te rane upozoravajuće znake. Dijagnostika je važna da se utvrdi ko je homicidalan. Takođe, naša struka mora da zna ko pacijenta čeka po povratku iz bolnici. Ako su imali istorijat agresivnosti mogu biti opasni i to treba imati na umu. 

To što je trebalo da ide u bolnicu je koincidencija koja ne mora da govori ništa. Međutim, govori svakako da pomoć treba pružiti i pre odlaska u bolnicu.

Pomračenje svesti je fenomen koji se ne javlja često. Međutim, on je pokazivao simptome. Ako vidimo da se član porodice menja, u pravcu ponašanja zbog kojeg je prethodno bio na lečenju, ako izbegava razgovor s okolinom, ne čekajte zakazane datume već reagujte pravovremeno.

Tekst: Lepa&Srećna