Možda vam je već poznat scenario kada iznova odustajete od dijete i vraćate joj se svakog ponedeljka ili svakog prvog u mesecu. Zašto do ovog problema dolazi i zbog čega je toliko teško da se naviknete na zdravu ishranu? Nađa Gudeljević je master psihološkinja i pokušala je da odgovori na ova veoma aktuealna pitanja.

"Ljudi često odustaju od zdrave ishrane ili pridržavanja nekom režimu ishrane zato što su postavili nerealistične ciljeve, pratili veoma restriktivne, neproverene dijete, ili usled nedostatka tolerancije na frustraciju tokom uskraćivanja kratkoročnog zadovoljstva u cilju postizanja dugoročnih promena. Uspostavljanje zdravih navika zahteva vreme, te su strpljenje i doslednost veoma važni u tom procesu", istakla je ona.

Pored brojnih benefita koje zdrava ishrana ima, Nađa navodi da je važno da usmerite pažnju i na negativne strane dijete, naročito danas, kada se često šire neprovereni saveti o ishrani koji ponekad dolaze i od nestručnih ljudi:

"Stalno fokusiranje na ograničenja može da dovede do nezdravog odnosa sa hranom i potencijalno izazove ili pogorša poremećaje u ishrani. Pored toga, pritisak da se kroz dijetu postignu određeni telesni standardi može da doprinese razvoju negativnih misli i osećanja o sopstvenoj slici tela, što utiče na opšte mentalno blagostanje".

nasmejana zena.jpg
Shutterstock  Zdrava hrana

Gde je rešenje?

Kako biste se konačno suočili sa ovim problemom i pristupili ishrani na pravi način, neophodno je da primenite nekoliko korisnih saveta, 

"Pre nego što počnete sa dijetom ili pređete na zdravu ishranu, važno je da se konsultujete sa stručnjacima (nutricioniste, dijetetičari, lekari, terapeuti i profesionalni fitnes instruktori). Jedna od strategija koje mogu da pomognu prilikom uspostavljanja odgovarajućeg režima ishrane jeste da se fokusirate na manje, održive promene tokom vremena, pre nego na drastične promene i restrikcije", navodi Nađa i dodaje da je važno da se utvrdi da li postoji emocionalno prejedanje i da se uspostavi zdrav odnos prema hrani.

Jedino to je put kojim možete da postignete promenu "na duge staze" i izađete iz začaranog kruga sa dijetama koje ćete počinjati iznova, a neće doneti rezultate.

Pogledajte i koji je ispravan način da smršate prema nutricionistkinji.

BONUS VIDEO:

Povrće s najmanje kalorija TikTok/alexsolominfitness

 Tekst: Lepa&Srećna/K.L.