Skoro 10.000 razvoda je zabeleženo u Srbiji prošle godine, a povećanje broja kao i krah brakova poznatih ličnosti povod je za pitanja psihologu - šta je najčešći "okidač" za razvod i kada su moguća i pomirenja?

Među najčešćim razlozima za razvod spominju se svađe, neverstvo, manjak fizičke intimnosti, problemi u komunikaciji, kao i fizičko, psihičko i emocionalno nasleđe.

Posle ovih, na spisku su i finansijski problemi, nedostatak zajedničkih interesovanja, ali i zavisnost partnera od alkohola ili psihoaktivnih supstanci. Među razvedenim parovima ima i onih koji smatraju da su se venčali suviše mladi i zato žele razvod.

"Posle razvoda je moguće pomirenje, ali to nije tako čest slučaj", objasnila je Ivana Sinđić, psihoterapeut, u emisiji 150 pitanja, na TV Prva. "To se dešava onima koji, neko vreme nakon razvoda, konstatuju da im sa drugima nije bolje. Takođe, partneri dostignu emotivnu zrelost i smatraju da se ipak vredi dodatno potruditi. To je posebno moguće kod onih koji nisu bili dovoljno zreli kad su stupali u brak."

Prema njenim rečima, potpuni je mit da je "samo jedna ljubav prava". Priča o srodnoj duši je mit, jer "možemo biti kompatibilni sa mnogim ljudima na svetu, a i inkopatiblni", objasnila je Ivana.

"Retko je da volite samo jednom u životu. Čovek je stvoren i formiran tako da voli više puta u životu. Mi imamo za to sposobnost, veštinu i kapacitet", kaže psihoterapeutkinja.

dzenifr lopez i ben aflek
Profimedia 

Budući da ceo svet priča o Dženifer Lopez i Benu Afleku koji su se rastali zbog prevare, nameće se i pitanje - kada i kako možemo da oprostimo prevaru?

"Svaka preljuba je trauma", kaže Ivana. "Trauma - pre svega, za onog ko je prevaren, ali nije lepo ni biti otkriven." Prema njenom iskustvu, mali broj brakova se zbog preljube razvodi, obično joj prethode drugi problemi zbog kojih se i našla "treća osoba" koja je bila "spremna da pomogne" partneru koji je u braku bio nezadovoljan.

Zato se i dešava da se, nakon bračnih terapija, i posle preljube brak ipak poboljša. "Vraćanje poverenja je dug proces - treba godinu do dve u bračnoj terapiji da vrati izgubljeno poverenje", priča Ivana.

"Ko neće da oprosti, ne treba ga gurati. Za onog koji hoće, važi pravilo da treba da vidi da se partner menja, da se trudi i da pomaže da se poverenje vrati."

Izvor: Lepa&Srećna