Bez obzira na to da li vaše dete polazi u prvi razred ili se u septembru vraća u školu, samo jednu godinu starije od prošlog septembra, treba se pripremiti na vreme.

Priprema pomaže da se i dete i vi oslobodite strahova, brige, anksioznosti. Prirodno je da dete bude napeto kad treba da, posle opuštenih letnjih meseci, uđe u ritam obaveza i pravila i dobije prve ocene. Neki će se radovati viđanju sa drugarima, drugima će trebati više podrške i vremena da se naviknu, ali svima njima će dobro doći ako roditelji primene ove savete.

1. Obiđite školu pre prvog dana

Ako je ikako moguće, probajte da sa detetom odete i u učionicu u kojoj će sedeti tokom časova. To je važno naročito posle perioda pandemije korona virusa, kad su mnogi đaci slušali časove onlajn. Ako to nije dozvoljeno, barem obiđite zgradu škole, prošetajte kroz dvorište i razgledajte igrališta.

dete ide u skolu 3.jpg
Shutterstock  

2. Čitajte knjige o polasku u školu

Kad dete upozna likove iz priča i knjiga o polasku u školu, može da se s njima poistoveti i tako stekne izvesno samopouzdanje.

3. Pričajte s detetom o školi i školskim drugovima

Škola je mesto gde dete, pored znanja i raznih veština, stiče i iskustvo povezivanja s drugima. Uči se da izgradi zdrave drugarske veze i odnos prema autoritetu nastavnika.

Zato razgovarajte o tome, pitajte dete šta očekuje i da li se zbog bilo čega brine. Tako ćete unapred moći da pripremite strategiju kako ćete neke od tih problema prevazići.

4. Postavite ciljeve za celu godinu

Deca školskog uzrasta tek izgrađuju koncept vremena. U tome ćete im pomoći ako sastavite listu ciljeva za celu godinu i podelite je po mesecima. Za svaki mesec odaberite "ključnu reč" koja će predstavljati ono što dete želi da bliže upozna ili bolje nauči. Na primer, možda to može da bude baš reč "drugarstvo" za mesec septembar kad će se sresti sa starim ili upoznati sa novim drugovima.

5. Idite u kupovinu posvećenu polasku u školu

Pretvorite kupovinu stvari kao što su ranac ili školski pribor u pravi mali ritual. Svaki taj šoping obojite uzbuđenjem i radost zbog novih stvarčica će se pretvoriti u radost zbog polaska u školu.

devojčica kupuje stvari za skolu
Shutterstock  

Izvor: Lepa&Srećna