Raskid s partnerom je težak u bilo kojoj fazi veze, čak i u ranim danima. Ali ako on nastupi nakon deset godina zajedničkog života, to je daleko više od gubitka ljubavi. "To je gubitak prijateljstva, gubitak partnera, gubitak opšteg osećaja sigurnosti", objašnjava dr Lorin Kuk, koja se godinama bavi emocionalnom terapijom.

Kad s partnerom proživite deset godina, to znači da ste odavno prošli vreme "medenog meseca". U najboljim okolnostima, kako kaže dr Lorin, on može da potraje do dve godine, ali onda više nema "zabavljanja".

Da li je baš u tome razlog što je Lorna Garnet izgubila partnera za samo deset dana? O ovoj Britanki bruji ceo svet, jer je za medije ispričala kako je Ukrajinka kojoj su pružili utočište  "preotela" muža.

Lorna i Toni su proveli zajedno upravo deset godina i imaju dvoje dece. Želeli su da pomognu Ukrajincima u emigraciji, pa je Toni na jednoj Fejsbuk stranici ponudio njihovo gostoprimstvo, u skladu sa vladinom odlukom. Prva ga je je kontaktirala Sofija Karkadim (22), IT menadžerka, koja je ubrzo i stigla u njihov dom.

Toni (29) i plavokosa Sofija su vrlo brzo našli zajednički jezik i provodili sve više vremena zajedno. Planuo je flert. Lorna je postala ljubomorna, a kad je posle desetak dana napravila scenu i Sofija se rasplakala, rekavši da će otići, Toni je izjavio da i on ide s njom. Zaljubio se i napustio porodicu, odveo svoju novu devojku kod roditelja i planira s njom zajednički život.

"Duga veza, po pravilu, znači da će se partneri suočiti sa raznim iskušenjima pa i osetiti privlačnost prema drugim osobama", objašnjava psiholog Tobi Grin. "Ipak, manji broj ljudi će se odlučiti i da napusti svog stalnog partnera - ne više od desetak odsto. Ono što raskid čini najtežim jesu eventualne toksične tačke, na primer, neverstvo."

Upravo to je i razlog zbog kojeg Lorna još više pati. "Imala sam rezerve prema vladinom programu pomoći izbeglicama", ispričala je Lorna. "Ali kad sam videla koliko je strašna situacija u Ukrajini, osetila sam da treba pomoći.

Odlučila sam da nekom pružim krov nad glavom i pomognem u trenucima očajničkih potreba. A evo kako mi je Sofija uzvratila što sam joj dala dom."

Psiholozi kažu da je za osobu koja izgubi dugogodišnjeg partnera najvažnije da daju sebi dovoljno vremena da emotivno "obrade" ono što se dogodilo. Otvorena priča o tome može samo da pomogne, misle stručnjaci, pa tako i Lorna nema razloga da krije svoju sudbinu.

Izvor: Lepa&Srećna