Ako se isključi preljuba kao razlog za razvod, najveći broj bračnih parova ima nesuglasice oko novca ili dece. Finansije mogu biti kamen spoticanja još od perioda dok se zabavljaju, bilo zato što različito zarađuju ili se spore oko načina na koji se novac troši.

Deca donose ogromnu radost, ali kako jednom od roditelja postanu jedini prioritet, drugi se oseća odbačeno i zapostavljeno. Principi vaspitanja su, takođe, ponekad razlog za trzavice. Ako je jedan roditelj popustljiviji, deca time umeju da manipulišu, a razdor između tate i mame biva sve dublji.

Međutim, terapeuti kažu da se svi ovi problemi mogu prevazići radom na bračnim odnosima pod uslovom da među partnerima nije potpuno prekinuta ona tanka "zlatna nit" koja ih drži u ljubavi. Da bi ovo otkrili, postavljaju malu "zamku" tokom razgovora sledećim pitanjem - "kako ste se vas dvoje upoznali".

Obično se ovo pitanje smatra pukim upoznavanjem, ali stručnjaci prate reakcije muža i žene dok odgovaraju, kao i preovlađujući ton njihovih opisa. Ako se i jedno i drugo sećaju upoznavanja sa simpatijama, to je dobar znak.

A ako pričaju negativnim tonom i svojim prvobitnim utiscima dodaju kritičke komentare, sigurno je razdor već dubok. Takve su, primera radi, rečenice: "Bilo je to tako slatko u početku, ali ipak je to bila gluma" ili "Lepo smo se provodili, ali i trošili dosta para kao i danas".

Naročito je situacija kritična ako jedan od partnera koristi izraze kao "nikad" ili "uvek", na primer, u rečenicama: "Nikad nije bio romantičan" ili "Uvek je bila svojeglava". Hronična negativnost prema bilo kome, a pogotovo prema partneru, dovodi do redovnih razočarenja a na kraju i razvoda. Ako stvarno mislite da vaš partner "nikad" ne radi nešto što vi želite i "uvek" radi stvari koje ne volite, vreme je da se zapitate da li uopšte želite takvu vezu.

Ako, pak, nije tako, onda se što pre obratite stručnjaku koji će vam pomoći da sagledate realistično svoj brak i spasete vezu ukoliko vam je do nje stalo.

Izvor: Lepa&Srećna