Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VESNA DANILOVAC OBJAŠNJAVA ZBOG ČEGA ŽUDIMO ZA HRANOM IAKO SMO SITI: Terapeutkinja otkriva šta znače napadi gladi

Emocionalna glad predstavlja način kojim osoba uzimanjem hrane pokušava da se oslobodi neprijatnih emocija i psihološkog stresa.

 Vesna Danilovac o emocionalno prejedanju Izvor: Screenshot / RTS

Emocionalna glad ima nekoliko izrazitih karakteristika i često se pojavljuje naglo kao “napad gladi”. Manifestuje kao intenzivna potreba za određenom vrstom hrane. U pitanju je hrana koja podstiče lučenje suprstanci koje imaju antistresno dejstvo, najčešće slatkiši, ali i bilo koja hrana koja je asocirana sa doživljajem zadovoljstva.

Možda će vas zanimati

Takva strategija nije uspešna jer kratkoročno zadovoljstvo koje hrana donosi, ne otklanja nezdrava osećanja, već donosi više stresa i dugoročno šteti.

Ako smo besni, tužni, kada osećamo prazninu u sebi, ili smo povređeni, kada strahujemo, ili smo anksiozni, jedemo jer nam hrana smanjuje doživljaj te negativne emocije, govorila je psihoterapeutkinja Vesna Danilovac na RTS-u.

„Ono što je zanimljivo je da tog trenutka kada uzmemo zalogaj hrane, mi gubimo kontakt sa našom emocijom i iz tog razloga posežemo za hranom kada smo u nekim stresnim situacijama, bilo negativnim ili pozitivnim. Pojačan apetit možemo imati i kada nam se događaju neke lepe stvari, naravno“, rekla je u Jutarnjem programu i dodala, „Emocionalno prejedanje nam daje osećaj koji nam u životu nedostaje, koji nemamo. I sa drugim zavisnostima, a ne samo sa hranom. Recimo, peciva nas podsećaju na dom, i vraćaju nam osećaj na vreme odrastanja kada smo se osećali sigurno. Potreba za slatkišima je potreba za ljubavlju. Često noću posežemo za frižiderom i jedemo, a u stvari nismo fiziološki gladni, već osećamo emocionalnu glad jer nam nedostaje bliskost, neki zagrljaj i pažnja".

Za početak ako želimo da se rešimo emocinalne gladi treba da preispitamo šta nam to u životu neodstaje i čime smo nezadovoljni, da se rešimo negativnih ljudi iz okruženja ili promenimo posao koji nam ne odgovara. U slučaju da ne uspemo sami da rešimo problem trebalo bi da konsultujemo terapeuta.

Izvor: Lepa&Srećna

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije