Emocionalna glad ima nekoliko izrazitih karakteristika i često se pojavljuje naglo kao “napad gladi”. Manifestuje kao intenzivna potreba za određenom vrstom hrane. U pitanju je hrana koja podstiče lučenje suprstanci koje imaju antistresno dejstvo, najčešće slatkiši, ali i bilo koja hrana koja je asocirana sa doživljajem zadovoljstva.

Takva strategija nije uspešna jer kratkoročno zadovoljstvo koje hrana donosi, ne otklanja nezdrava osećanja, već donosi više stresa i dugoročno šteti.

Ako smo besni, tužni, kada osećamo prazninu u sebi, ili smo povređeni, kada strahujemo, ili smo anksiozni, jedemo jer nam hrana smanjuje doživljaj te negativne emocije, govorila je psihoterapeutkinja Vesna Danilovac na RTS-u.

„Ono što je zanimljivo je da tog trenutka kada uzmemo zalogaj hrane, mi gubimo kontakt sa našom emocijom i iz tog razloga posežemo za hranom kada smo u nekim stresnim situacijama, bilo negativnim ili pozitivnim. Pojačan apetit možemo imati i kada nam se događaju neke lepe stvari, naravno“, rekla je u Jutarnjem programu i dodala, „Emocionalno prejedanje nam daje osećaj koji nam u životu nedostaje, koji nemamo. I sa drugim zavisnostima, a ne samo sa hranom. Recimo, peciva nas podsećaju na dom, i vraćaju nam osećaj na vreme odrastanja kada smo se osećali sigurno. Potreba za slatkišima je potreba za ljubavlju. Često noću posežemo za frižiderom i jedemo, a u stvari nismo fiziološki gladni, već osećamo emocionalnu glad jer nam nedostaje bliskost, neki zagrljaj i pažnja".

Za početak ako želimo da se rešimo emocinalne gladi treba da preispitamo šta nam to u životu neodstaje i čime smo nezadovoljni, da se rešimo negativnih ljudi iz okruženja ili promenimo posao koji nam ne odgovara. U slučaju da ne uspemo sami da rešimo problem trebalo bi da konsultujemo terapeuta.

Izvor: Lepa&Srećna