Stručnjaci su došli do zaključka da se osobe koje ne umeju da kažu „ne“ onda kada to misle osećaju emocionalno iscrpljeno. U stvari, većina žena priznaje da im je teško da odbiju ljude. Ipak postoje načini za stvaranje zdravih granica i poboljšanje odnosa bez osećaja krivice.

Psiholozi savetuju da za početak treba da naučite da se bolje izrazite. Nismo navikli da razmišljamo o tome šta osećamo, ali upravo za to je neophodan prvi korak.

„Prirodno je imati mnogo negativnih pretpostavki o tome da drugima kažeš “ne”“, priča psihološkinja Martin. „Možda se plašimo da ćemo se svađati ili da se drugoj osobi nećemo svideti, a možda je sve to i bilo tačno u prošlosti a vi ste generalizovali ovaj strah da se primeni na sve u vašem životu. Zapitajte se da li je ovaj strah realan? Hoće li vas šef zaista otpustiti ako mu kažete da ne možete da radite do kasno svake noći? Ovo vam pomaže da strahove stavite u perspektivu i steknete više samopouzdanja."

Fokusirajte se na svoje potrebe

Jednostavno razjašnjavanje vaših potreba pomoći će vam da se zauzmete za njih i izbegnete dilemu ne mogu reći ’ne’. Mnogi od nas žele da postavljaju granice, ali nemamo prave reči jer nikada nismo videli da je model za nas. Samo se podsetite da ljudi svakodnevno postavljaju granice i budite otvoreni da to primenite. To bi moglo biti lako kao da gledate nekoga u restoranu kako ljubazno kaže konobaru da nije naručio ono što im je on poslužio.
Ako vas neko izazove, oduprite se porivu da previše objašnjavate i samo ponovite: „Ne mogu to da uradim!

Pročitajte još i savet psihološkinje Ksenija Petrović o tome kako da izbegnemo zamke perfekcionizma.

Izvor: Lepa&Srećna