Sezonska depresija javlja se usled naglih promena temperature, a mentalno stanje može se manifestovati jer su telu potrebni vitamini. Manjak vitamina C, kao i povećanje holesterola i triglicerida u krvi, najčešće su posledica zimske “teške” ishrane i fizičke neaktivnosti.

Dolazak proleća dovodi i do buđenja žlezda sa unutrašnjim lučenjem jer se organizam tako priprema za akciju posle “zimskog sna”. Serotonin ili takozvani “hormon sreće”, pojačano je trošen tokom zime i zato ga sa dolaskom toplijeg vremena ima znatno manje u našem organizmu. Bezvoljnost, nedostatak energije, iscrpljenost, tromost… posledica su blage depresije koja se jednim delom može objasniti nedostatkom ovog hormona. Ukoliko dodatkom suplementacije ne rešite ovaj problem vreme je za razgovor sa psihoterapeutom.

Pokušajte da izbegnete zamke

Osobe koje imaju sklonost da stalno prate svoja raspoloženja i fizičke promene, da se preispituju i tragaju za njihovim uzrocima, prevelikim pridavanjem značaja prolećnom umoru mogu razviti depresiju usled normalne prolećne bezvoljnosti. U osnovi produženog depresivnog raspoloženja mogu biti prevelika očekivanja od proleća, na primer: problemi će se sami od sebe rešiti, dolaskom lepog vremena stižu i lepši dani, planovi će se na neki magičan način ostvariti... Ako se takva nerealna očekivanja ne ostvare, oni se osećaju loše. Pokušajte sami da se izborite sa lošim osećanjima, ako ovako stanje potraje najbolje je da se obratite stručnom licu.

Popravite raspoloženje:

* Boravak napolju i duge šetenje pomoćiće vam da razbistrite misli
* Vežbajte, kod kuće ili u teretani, jer će vam fizička aktivnost pomoći da se bolje osećate
* Vodite zdrav život, bazirajte ishranu na svežem voću i povrću
* Radite ono što vas opušta

Pročitajte još kako je voditeljka Nataša Pavlović pobedila depresiju

Izvor: Lepa&Srećna