Meteoropate su osobe koje osećaju tegobe kada dođe do promene vremena i tada mogu da osećaju pogoršanje već postojećih psihičkih probelma. Pored fizičkih nelagodnosti, neki ljudi mogu da imaju i mentalne probleme, u pitanju su izolovana stanja.

„Kada dolazi do nekih promena, kao što su vremenske, najbolje je da okolnosti učinimo što predvidljivijim. Naše biće predvidljivost tumači kao sigurnost i to je korisno kod svake adaptacije. Kod promene vremena važno je pratiti prognozu, reorganizovati rutine, produžavati boravak napolju, prilagoditi hranu godišnjem dobu i baviti se umerenom fizičkom aktivnošću, koja je povoljna za mentalno zdravlje“, rekla je psihijatar i psihoterapeut dr Irena Đorđević iz Klinike za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“ u emisiji “Među svetovima svetovima” Radio Beograda 1 i dodala da se sezonska depresija i primetnije psihičke promene najčešće događaju u prelaznim periodima između jeseni i zime i zime i proleća.

Dobra vest je da na uverenja možemo da utičemo, da ih menjamo i da tako promenimo emocije koje vezujemo za neku pojavu. Ukoliko ne volimo kišu, bilo bi dobro da osmislimo neku prijatnu aktivnost kojom ćemo se baviti upravo kada ona pada. Neka to bude cilj tog dana - kako da nam tada bude lepo i dobro, uprkos kiši. Tako će nam, postepeno, kiša postati milija.“

Pročitajte još kada česte promene raspoloženja treba da vas brinu.