Trenutno jedna od najaktuelnijih tema jeste estetska hirurgija i intervencije kojima se iz dana u dan podvrgava sve veći broj žena. Vesti koje su izazvale veliku pažnju javnosti jesu vezane za nadrilekarstvo i lažnu hirurgiju, koje su pojedine osobe izvodile nad ljudima. Među pacijentima su se našli i muškarci i žene, koji su svoje poverenje dali nestručnim osobama, a zauzvrat su dobili unakaženo lice.

Posledice su nesagledive, a mi smo, u želji da se to više nikome ne dogodi kontaktirali specijalistu opšte i urgentne hirurgije dr Vladimira Arsenijevića. On nam je otkrio šta sve pacijenti treba da znaju po pitanju estetskih zahvata, a posebno se odnosilo na to kako da prepoznaju stručnu osobu kojoj će pokloniti poverenje.

Vladimir Arsenijević se na samom početku osvrnuo na prethodne događaje i objasnio o čemu pacijenti treba da vode računa kako se ne bi susreli sa nadrilekarstvom i kako bi svesno sprečili posledice.

"Pre svega duboko se saosećam sa žrtvama tog nedela, nemedicinskog, a sa druge strane sam fasciniran da su se pacijentkinje podvrgle tim procedurama bez nekakvog dubljeg informisanja. Moj savet je da se, pre odluke o bilo kakvoj estetskoj proceduri ne oslanjamo na fotografije sa društvenih mreža, nego mislim da je najpametnije da lično vidimo preporuke, kod prijatelja i prijateljica. Sa druge strane veoma je lako proveriti te informacije, na sajtu Lekarske komore Srbije. Uću u zabludu, to je stvar konzumenta, odluka ne treba da bude cena usluge, već mora da bude adekvatan kvalitet i razgovor sa lekarom. Svaki pacijent ima prvao da lekaru zatraži svu validnu dokumentaciju", objasnio nam je specijalista opšte i urgentne hirurgije Vladimir Arsenijević, pa je dodao da "diplome" koje su okačene na zidovima nadrilekara nisu prave validne: "To nisu diplome, to su papiri koje vi dobijete kada posetite određene kongrese, vi možete biti samo učesnik, možete samo da gledate i dobijete papir. Ministarstvo zdravlja ima jasan pravilnik, a da bi ste se bavili estetskom medicinom, vi morate da imate određeni broj procedura izvedenih pod nadzorom mentora".

Doktor Vladimir Arsenijević nam je objasnio koja su to prava i obaveze svakog pacijenta i šta oni mogu da traže od lekara.

"Pacijenti imaju određena prava i obaveze. Oni su dužni da se informišu o stručnosti lekara, a uz to njihova obaveza je da traže sve ono što treba da dobiju od leakra, od materijala, sertifikata i svega potrebnog"

Specijalista se osvrnuo na to, da pored nadrilekarstva i nestručnosti, veliku ulogu igra i materijal koji se koristi prilikom same intervencije.

"Lošim rezultatima i komplikacijama doprinosi ne samo nekvalitetan materijal, nego i ono što je kod nas sve prisutnije i opasnije, a to je ilegalni materijal, materijal sa crnog tržišta, koji nije prošao analize Agencije za bezbednost lekova Republike Srbije. Takvi materijali mogu da dovedu do katastrofalnih posledica, koji mogu u dubokoj meri da naruše zdravlje pacijenta", objasnio nam je Vladimir Arsenijević, a onda je istakao da ti materijali mogu da ugroze zdravlje ljudi. Od nekih minimalnih komplikacija, kao što su infekcije i neželjena dejstva, pa sve do toga da infekcije pogode organizam koji je neotporan, imuno kopmpromitovan ili čak ima neko prijateno oboljenje. Takve reakcije mogu da dovedu do komplikacija opasnih po život.

Doktor Arsenijević je uputio i jedan važan savet svim ljudima koji žele da se podvrgnu estetskim korekcijama.

"Moj savet jeste da obave razgovor sa lekarom, da vide da li taj lekar uliva poverenje, da se respitaju o njemu, a imeprativ svega jeste da se intervencija radi u medicinskoj ustanovi, ambuilanti ili registrovanoj ordinaciji. Jako je važno da pacijent ne dozvoli sebi, da se ni po koju cenu, estetska procedura ne izvodi u nemedicinskoj ustanovi. Mala bakterija na nesterilnoj igli može da bude ulaz za infekciju koja može da dovede do nesagledivih posledica".

Izvor: Lepa&Srećna/ Ana Kljajević