Cela Srbija danima bruji ne o jednom, već o brojnim incidentima koji su se desili u jednom beogradskom salonu lepote, gde su ženama nestručno urađenim tretmanima za uklanjanja ožiljaka, podmlađivanje i "brisanje" bora jezivo uništena lica. 

Opekotine trećeg i četvrtog stepena, keloidi, oguljena koža, samo su neke od posledica koje su prijavile mušterije ovog salona i podigle hajku na društvenim mrežama. Među onima koje su digle glas i rešile da zaustave nestručnu kozmetičarku, koja se navodno izdaje za doktorku, našla se i rijaliti zvezda Naida Gadžo koja kaže da je "dobro prošla" u poređenju sa drugima. 

salon lepote plazma pen opekotine dr colic naida gadzo
Instagram/Screenshot/naidanaki 

Kako žrtve ovog salona ističu, najčešće se radilo o tretmanu plazma penom za podmlađivanje koji se obavlja "olovkom" sa iglom i pravi određeni jonizijući vazduh. Princip tretmana je da se prave mikropovrede na samoj bori. Nakon nekoliko dana, ove rane treba da zacele, a umesto stare kože javlja se mlada i glatka.

O ovom slučaju je na TV Prva govorio i najpoznatiji srpski plastični hirurg, dr Milan Colić.

"Video sam fotografije, i čujem da ta žena radi ovde godinu dana. Ja radim 30 godina i nemam nijedan kiks. Ja ne znam da li ta osoba ima licencu, da li je doktor, ali kako pacijentu ne padne na pamet da se ne obrati nekome? Da pita stručnjaka da li bi tako nešto radio? Meni je to neverovatno. Prekršeno je prvo pravilo medicine, primarno je ne naškoditi pacijentu. Druga stvar je ako ta osoba ne pripada medicinskom svetu. Postoji i magična reč, laser, termički zrak koji ima fenomenalnu primenu. Ali nije za svakoga, mora iskusna osoba rukovoditi termičkim zrakom, on može da napravi oštećenje. Meni ove fotografije liče na opekotine, jedne od najtežih rana, koja ostavlja i trajne ožiljke. I to na licu", rekao je dr Colić i upozorio na grešku koju žene čine i ne razmišljajući. 

"Kako pacijentu koji ima logike padne na pamet da ode u salon i uradi hirurški tretman? Nešto iz domena medicine? Ne nasedajte na to, ne treba ljudi uvek da biraju. Treba im objasniti šta je dobro, a šta loše, pa neka izaberu i plate po izboru. Ali mi smo dužni da kažemo istinu, pacijent plaća poverenje, biće poljuljano posle ovakvih slučajeva koji kompromituju struku na duge staze."

Napomenuo je i da bi svaki salon trebalo da ima sertifikat Ministarstva zdravlja za tretmane botoksom ili hijaluronom.

"Ne može neko ko nema veze sa ovom strukom da radi takve stvari. Laži koje se zovu Instagram i Fejsbuk, to se sve može proveriti na Internetu. Ne treba da nasedamo, znam da živimo brzo pa brzo i reagujemo, čujemo od drugarice da je dobro prošla pa odemo i mi... Ne može medicina da se radi u salonima, već u ordinacijama gde ako nešto pođe po zlu, doktor će znati da reši komplikaciju", upozorio je dr Colić i objasnio da niko ne bi trebalo posle pomenutih tretmana da izgleda kao devojke koje su prijavile salon. Slike njihovih lica nakon tretmana su, upozoravamo, vrlo uznemirujuće. 

"Ne može nešto da se uradi 'samo malo' ili 'bezazleno', ovo su intervencije. Promene na koži na slikama liče na opekotine. Ja ne vidim razlog za nastanak ovakvih povreda nakon tretmana, barem ga ja ne znam", komentarisao je fotografije.

"Kod mene konsultacija nekad traje duže od operacije. Nekada operacije ni ne bude, ali razgovaram sa pacijentom dugo, moramo ostvariti poverenje. Dužni smo da priznamo kada pogrešimo, a mi često ispravljamo tuđe greške. Ovo su stanja koja izgledaju kao posle požara, iako ne mogu samo na osnovu slika da kažem, inspekcija mora da izvrši monitoring, ovo ne sme da se ponovi. Apelujem na pacijente samo da se raspitaju, ne moraju kod nas da dođu, ali moraju da se raspitaju šta da rade ili ne rade", napominje dr Colić.