Prema informacijama Sanitarne inspekcije, jedine nadležne za kontrolu ispravnosti opreme za bebe, na našem tržištu nema proizvoda te vrste koji su opasni po zdravlje dece, rekla je Novaković, zadužena za zaštitu potrošača.

„Zbog toga su rezultati istraživanja koja je objavila Asocijacija potrošača Srbije (APOS) potpuno nerelevantni, pa kao takvi uznemiruju javnost jer su informacije koje su objavljene neistinite i neprecizne”, rekla je Novaković u saopštenju.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija apeluje na sve potrošačke organizacije da se ponašaju na odgovoran način, da tačno i pravovremeno informišu potrošače.

PROČITAJTE VIŠE: Oprez: kancerogene materije pronađene u proizvodima za bebe i decu

Ministarstvo apeluje na te asocijacije da se uzdrže od širenja neproverenih informacija koje uznemiravaju javnost.

Udruženja za zaštitu potrošača mogu da sprovode nezavisna ispitivanja i javno objavljuju dobijene rezultate, pod uslovom da prilikom objavljivanja navode tačne, precizne i jasne informacije kojima se obaveštava, a ne bezrazložno uzbunjuje javnost, podseća Novaković.

Sporni rezultati istraživanja koje su objavili gotovo svi mediji u Srbiji, kako je precizirala, ne daju najosnovnije podatke o nazivu proizvođača, niti o imenima, tipovima i modelima proizvoda.

To je, kako podseća, neophodan uslov za proveru podataka i preduzimanje zakonom propisanih mera - zabranu prometa, povlačenje, opoziv.

PROČITAJTE VIŠE: Oprez: tržište zeolita u Srbiji potpuno neuređeno, neke vrste mogu biti kancerogene

APOS je juče saopštio rezultate ispitivanja proizvoda za decu, prema kojima je prisustvo štetnih hemikalija koje predstavljaju direktan rizik po zdravlje dece, utvrđeno kod 16 od 68 testiranih proizvoda.

Nacionalna organizacija potrošača Srbije najoštrije je danas protestovala zbog objavljivanja rezultata ispitivanja proizvoda za decu od strane APOS-a, ocenjujući da se bez navođenja konkretnog proizvoda stvara nepotrebna panika kod potrošača koji su zabrinuti za zdravlje svoje dece.

''Opšte pravilo u ispitivanju kvaliteta proizvoda je obezbeđivanje svih neophodnih podataka kako bi se potrpšači upozorili na takve (nebezbedne) proizvode. Kako ovde ne postoji ni naznaka o kojim proizvodima i proizvođačima je reč, ovakav vid aktivnosti predstavlja grubo kršene jednog od osnovnih prava potrošača - pravo na informisanost'', navodi se u saopštenju NOPS-a.

PROČITAJTE VIŠE: Duvanski dim vreba decu nepušača i to u njihovom domu

Kako tvrde u NOPS-u, ugroženi su brojni proizvođači koji na takav način trpe posledice loše odluke.

Ako je cilj istraživanja bio promena aktuelnih pravilnika to pitanje je svakako zadatak za Nacionalni savet za bezbednost proizvoda i druge institucije u okviru sistema, smatraju u NOPS-u, ocenjujući da ''nakon svega zaključuju da je kolegama jedino stalo do medijske pažnje, ali da je način potpuno pogrešan i nesagledivo štetan''.

Izvor: Politika